Η Πτώση του Δολαρίου Αντίβαρο στην Αυξηση του Πετρελαίου

Τελικά θα αποδειχτούν σωστές οι προβλέψεις της Credit Suisse λίγες μήνες πριν ότι το πετρελαιο θα φτάσει μέχρι το τέλος της χρονιάς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Υπάρχει όμως ένα σημαντικό αντίβαρο στην όλη υπόθεση-η σημαντική πτώση της τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ.
της Κάκιας Παπαδοπούλου
Πεμ, 8 Νοεμβρίου 2007 - 06:50
Τελικά θα αποδειχτούν σωστές οι προβλέψεις της Credit Suisse λίγες μήνες πριν ότι το πετρελαιο θα φτάσει μέχρι το τέλος της χρονιάς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Υπάρχει όμως ένα σημαντικό αντίβαρο στην όλη υπόθεση-η σημαντική πτώση της τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Το δολάριο άγγιξε τα 1.47 ευρώ χθές, την χαμηλότερη τιμή από την εισαγωγή του Ευρωπαικού νομίσματος. Και αυτό γιατί η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να ρευστοποιήσει περίπου 1.43 τρισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του αμερικανικού νομίσματος. Είναι προφανές ότι και άλλες, κυρίως ασιατικές χώρες,  θα ακολουθήσουν τα ίδια βήματα.

Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δεν θα έχει τόσο δραματικές συνέπειες για την γηραιά ήπειρο, τουλάχιστον. Και κάπου υπάρχει μια αλληλουχία επενδυτικών συσχετισμών. Πέφτει το δολάριο και οι παίκτες-κερδοσκόποι στρέφονται στο πετρέλαιο.

Σίγουρα μια παρατεταμένη άνοδος του πετρελαίου θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία και οι επιπτώσεις τόσο στην ευρωπαική όσο και την ελληνική οικονομία θα έιναι εμφανείς.

Για την ώρα, όμως ο πανικός και η κινδυνολογία έχουν τον πρώτο λόγο.

Στην χώρα μας τουλάχιστον αυτό που απαιτείται για την ώρα είναι οι επισταμένοι έλεγχοι, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κεδροσκοπίας στις υπηρεσίες και τα προιόντα. Γιατί απλά δεν κοστίζει τόσο πολύ το πετρέλαιο όσο φαίνεται και ακούγεται- επί του παρόντος