Αρχίζει να Γίνεται Πανευρωπαϊκός Θεσμός η Απαγόρευση Κυκλοφορίας Ρυπογόνων Οχημάτων στις Πόλεις

Αρχίζει να Γίνεται Πανευρωπαϊκός Θεσμός η Απαγόρευση Κυκλοφορίας Ρυπογόνων Οχημάτων στις Πόλεις
energia.gr
Τετ, 19 Φεβρουαρίου 2020 - 15:44

Οι αρχές της Αιώνιας Πόλης απαγόρευσαν, πριν απο λίγες ημέρες, την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο κέντρο της Ρώμης, λόγω των αυξημένων ρύπων και των επιπτώσεων που έχουν στην ανθρώπινη υγεία. Παράλληλα και το Μιλάνο κινείται προς την ίδια 

κατεύθυνση, με την προώθηση του μέτρου των «οικολογικών Κυριακών», που περιλαμβάνει την πλήρη απαγόρευση όλων των οχημάτων, ανεξαρτήτως ηλικίας και καυσίμου. Επίσης, οι αρχές του Παρισιού απαγορεύουν μία Κυριακή κάθε μήνα, την κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την προώθηση μιας πιο καθαρής ατμόσφαιρας, ενώ έχουν θεσπίσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας παλαιών οχημάτων κατά  τις εργάσιμες μέρες.

Στην Αθήνα διατηρείται η απαγόρευση της κυκλοφορίας πετρελαιοκίνητων ελαφρών οχημάτων, Euro 4 και παλαιότερων τύπων. Τα προβλήματα με τους αυξημένους ρύπους στο κέντρο της πρωτεύουσας προκαλεί ο υπέργηρος στόλος φορτηγών και λεωφορείων που κυκλοφορεί καθημερινά πέριξ και εντός αυτού. Με μέσο όρο που αγγίζει τα 20 έτη, για τα βαρέα φορτηγά, τα οχήματα αυτά δεν πληρούν τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, εκτός απο εκείνες που αφορούν στην ασφαλή μετακίνηση.

Η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται σε καθημερινή βάση και από τα παλαιά οχήματα. Όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που οι επιστήμονες συσχετίζουν άμεσα τις αυξημένες εκπομπές ρύπων, με τον αυξημένο αριθμό πρόωρων θανάτων, καθώς και με αρρώστιες, όπως καρδιο-αναπνευστικές παθήσεις, καρκίνος και άσθμα, που πλήττουν, κυρίως, τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τα παιδιά.