Προς τα 100 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του πετρελαίου καθώς χθες η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη "έπιασε" τα 98,62 δολάρια το βαρέλι.

Πρόσω ολοταχώς στα 100 δολάρια το βαρέλι κινείται το πετρέλαιο. Χθες, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη έφτασε μέχρι τα 98,62 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από τη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν χθες. Στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε και η υποχώρηση του δολαρίου, αλλά και η κακοκαιρία που δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα.

Η καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα ανάγκασε τις πετρελαϊκές BP και ConocoPhilips να μετακινήσουν εργάτες στην ξηρά και σε πιο ασφαλή σημεία. Αυτό επιβάρυνε τις ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια καυσίμων. Αναλυτές ανέφεραν ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος της εβδομάδας εάν η καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα μειώσει σημαντικά την παραγωγή.

Η υποχώρηση σε επίπεδα ρεκόρ του δολαρίου και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου οδήγησαν επενδυτικά κεφάλαια στο καταφύγιο του χρυσού. Η τιμή του έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών (845 δολάρια ανά ουγγιά).

Η μείωση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ενδυνάμωσε τις ανησυχίες σχετικά με την ικανοποίηση της ζήτησης τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή, η ΙΕΑ προβλέπει την τιμή στα 159 δολάρια το βαρέλι μέχρι το 2030.

Τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα κατά 800.000 βαρέλια, έναντι μείωσης κατά 1,6 εκατ. βαρέλια που είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Αν η μείωση ήταν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, τότε η τιμή του πετρελαίου θα είχε ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, δήλωναν αναλυτές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μετά την ανακοίνωση του στοιχείου αυτού, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησε από τα 98,62 δολάρια στα 95,97 δολάρια το βαρέλι. Το απόγευμα η τιμή ήταν στα 96,28 δολάρια το βαρέλι.

Ομως, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 800.000 βαρέλια, έναντι προβλεπόμενης αύξησης κατά 200.000 βαρέλια. Τα αποθέματα στα διυλιστήρια αυξήθηκαν κατά 100.000 βαρέλια, ενώ αναμενόταν πτώση κατά 500.000. Οι εισαγωγές πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 275.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα και ανήλθαν στα 9,7 εκατ. βαρέλια. Οι εισαγωγές βενζίνης αυξήθηκαν κατά 107.000 βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα. Από την άλλη πλευρά, η ζήτηση για βενζίνη αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 12.000 βαρέλια. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 0,8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.