Trichet : Αύξηση του Πληθωρισμού εξαιτίας της υψηλής τιμής του Πετρελαίου

Trichet : Αύξηση του Πληθωρισμού εξαιτίας της υψηλής τιμής του Πετρελαίου
Του Ανδρέα Σιμάτου
Παρ, 9 Νοεμβρίου 2007 - 04:34
Στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη συμβάλει η ραγδαία αύξηση των τιμών του "μαύρου χρυσού" σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενισχυμένοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα -σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου- σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Jean-Claude Trichet.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, χθες στη Φρανκφούρτη, ο κ. Trichet ήταν -για μια ακόμα φορά- πολύ προσεκτικός με τις διατυπώσεις του, καθώς η πρόσφατη αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και η ραγδαία αύξηση της τιμής του "μαύρου χρυσού" στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απόφυγε να προσφέρει σαφείς ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της Τράπεζας όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική και τόνισε ότι κρίνεται απαραίτητη η συλλογή επιπλέον στοιχείων πριν η Τράπεζα προβεί στην περαιτέρω εξαγωγή συμπερασμάτων. Όπως σημείωσε "οι νομισματικές εξελίξεις συνεχίζουν να απαιτούν την πολύ στενή επόπτευση προκειμένου να εντοπίσουμε τις τάσεις από τη μια μεριά και να καταλάβουμε καλύτερα τη βραχυχρόνια δυναμική από την άλλη".

Εξάλλου, ο κ. Trichet επισήμανε πως ο κίνδυνος αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων δεν έχει απομακρυνθεί, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε τον Οκτώβριο στο 2,6% από 2,1% που ήταν το Σεπτέμβριο. Σχετικά με τις προβλέψεις της ΕΚΤ για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ο κ. Trichet ανέφερε ότι "αναμένεται να παραμείνει κατά τους επόμενους μήνες πάνω από το 2% (σσ. που αποτελεί στόχο της ΕΚΤ) πριν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του 2008".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, οι αυξημένοι πληθωριστικοί κίνδυνοι σχετίζονται με τη ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου αλλά και τις αυξημένες τιμές που εμφανίζουν τα μη πετρελαϊκά εμπορεύματα και ειδικότερα τα τρόφιμα.