Παραμένουν τα Προβλήματα για το Καλώδιο "Κρήτης – Αττικής"- Το ΥΠΕΝ Εξετάζει Τρόπους Άρσης των Εμποδίων στην Δαμάστα

Παραμένουν τα Προβλήματα για το Καλώδιο Κρήτης – Αττικής- Το ΥΠΕΝ Εξετάζει Τρόπους Άρσης των Εμποδίων στην Δαμάστα
energia.gr
Πεμ, 20 Φεβρουαρίου 2020 - 15:16

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να υπερκεράσει το εμπόδιο που όρθωσε η αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας της Κρήτης, αναφορικά με τη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής στην Δαμάστα του δήμου Μαλεβιζίου, στο Νομό Ηρακλείου, προκειμένου να εκδώσει την άδεια 

περιβαλλοντικών όρων που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις με την ΡΑΕ και με εκπροσώπους της Περιφέρειας, προκειμένου να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, ή να εξεταστεί η ικανοποίηση των αιτημάτων του δήμου για τη λήψη αντισταθμιστικών οφελών.

Σε κάθε περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται πρόθυμος να υπογράψει τις συμβάσεις με τις αναδόχους εταιρείες, Prysmian, Nexans και Ελληνικά Καλώδια – ΝΚΤ, όπως προέκυψαν από το διαγωνισμό για τα καλώδια, όμως, προτού συμβεί αυτό θα πρέπει να εκδοθεί η άδεια περιβαλλοντικών όρων, όπως προβλέπει, το ελεγκτικό συνέδριο. Το κείμενο της απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου αναμένει την υπογραφή του αφότου επιλυθούν τα ζητήματα με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο που γνωμοδότησε αρνητικά προβάλλει ως αίτημα «τη διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου της περιοχής και την αποφυγή δράσεων και υποδομών που το υποβαθμίζουν και αδυνατίζουν το γεωτουριστικό προϊόν».

Τέλος, σε ότι αφορά στην έτερη εργολαβία του έργου, ήτοι, τους δύο Σταθμούς Μετατροπής και τον έναν υποσταθμό, ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη». Στο διαγωνισμό έχουν υποβάλλει προσφορές οι κοινοπραξίες ΤΕΡΝΑ – SIEMENS και Mytilineos – General Electric – Nari. Η «Αριάδνη» Interconnection έχει γνωστοποιήσει από τις αρχές του έτους, ότι θα προβεί και στην ολοκλήρωση της επόμενης φάσης του διαγωνισμού, που αφορά στην εξέταση των οικονομικών προσφορών.