Τι Αποφασίστηκε στην Έκτακτη Σύσκεψη για τον Κοροναϊό- Σοκ στην Ιταλία, Μέτρα από Αυστρία, Γερμανία

Τι Αποφασίστηκε στην Έκτακτη Σύσκεψη για τον Κοροναϊό- Σοκ στην Ιταλία, Μέτρα από Αυστρία, Γερμανία
energia.gr
Δευ, 24 Φεβρουαρίου 2020 - 10:28

Στην έκτακτη ευρεία σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κοροναϊού, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ήδη τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. αποφασίστηκε να μην ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών. Οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.

 

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν προβλέπει επιπλέον μέτρα (όπως η θερμομέτρηση) για όσους επιστρέφουν από τη γειτονική χώρα.

Σοκ στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Jussepe Conte σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, χθες στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, στην Ρώμη κήρυξε τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19 σε κατάσταση καραντίνας.
Όλοι οι κάτοικοι απαγορεύεται να εξέλθουν από τις περιοχές αυτές ενώ η ίδια απαγόρευση ισχύει και για την είσοδο πολιτών από γειτονικές περιοχές.
Όπως τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Στις περιοχές αυτές σταματούν προσωρινά και τα σχολικά μαθήματα ενώ κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες.
«Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Conte.

Σήμερα Δευτέρα και τα δικαστήρια του Μιλάνου θα παραμείνουν κλειστά μετά την εμφάνιση κρούσματος στην πόλη. Παράλληλα η μεγάλη, ετήσια έκθεση γυαλιών που έπρεπε να ανοίξει τις πύλες της σε λίγες ημέρες στην ιταλική συμπρωτεύουσα, ακυρώθηκε.

Την ίδια ώρα σε σειρά περιοχών του ιταλικού Βορρά, λαμβάνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της ασθένειας.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Αυστρία-Γερμανία

Η ανησυχία και στα υπόλοιπα κράτη εξαπλώνεται. Εκτός από την Αυστρία που διέκοψε όλα τα δρομολόγια τρένων από την Ιταλία, ταξιδιωτική οδηγία της για την Ιταλία έβγαλε χθες Κυριακή και η γερμανική κυβέρνηση, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του Covid-19.
Το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Γερμανούς οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Καλπάζει

Ο Covid-19 πάντως τείνει να λάβει χαρακτηριστικά πανδημίας. Ήδη στους 2.619 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία και σε άλλες χώρες εκτός Κίνας με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, την Ιταλία (έχουν καταγραφεί 3 θάνατοι και 157 κρούσματα) και τη Νότια Κορέα (7 θάνατοι και 763 κρούσματα), που έχει και τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας.


Στην ηπειρωτική Κίνα, οι νεκροί ανέρχονται – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναφέρονται στα μεσάνυχτα της Τετάρτης σε 2.592, αυξημένοι κατά 150 το τελευταίο 24ωρο.
Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.
Ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.

Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα ανέρχονται σε 79.360.