Έντονη κινητικότητα σημειώνεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ των αρμοδίων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) καθώς προσπαθούν να εξεύρουν τρόπους κάλυψης του ελλείμματος επάρκειας ισχύος των 90 μεγαβάτ, εν όψει της θερινής περιόδου, στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία, από το σύνολο του ελλείμματος, τα 60 μεγαβάτ πρόκειται να καλυφθούν, παραδοσιακά, με τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών στον Αθερινόλακκο, όμως το μεγάλο ερωτηματικό είναι το πώς θα προστεθούν τα υπόλοιπα 25 - 30 μεγαβάτ ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση της Κρήτης την τουριστική περίοδο.

Ο προβληματισμός εντείνεται καθώς, ενώ αρχικά ελήφθη απόφαση για να μετακινηθεί ο αεριοστρόβιλος της ΔΕΗ από την Ρόδο, στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων, εν τούτοις, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ ζήτησαν από την ΡΑΕ να διατηρηθεί ο αεριοστρόβιλος και για αυτο το καλοκαίρι στην Ρόδο, μολονότι έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα στο νησί.

Υπό αυτές τις περιστάσεις, εναλλακτική λύση είναι είτε να ενοικιαστεί αεριοστρόβιλος που θα τοποθετηθεί στον ΑΗΣ Χανίων, με το κόστος να ανέρχεται σε μεταξύ 5 -6 εκ. ευρώ, αλλά με το επιβαρυντικό ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος είναι υψηλό. Η άλλη λύση που εξετάζει η ΡΑΕ είναι να προσορμίσει ένα μικρό πλοίο, ανοικτά του Αθερινόλακκου, το οποίο θα διαθέτει 3 ή 4 μονάδες εσωτερικής καύσης, ισχύος 20 μεγαβάτ εκάστη, που θα παράγουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη του ελλείμματος. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή της καύσης ρυπογόνου μαζούτ που παρά ταύτα, θεωρείται ως η πλέον οικονομικά συμφέρουσα λύση.