Στους Ρυθμούς του Πετρελαίου «Χορεύει η Παγκόσμια Οικονομία»

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα 95 δολάρια από τα 98,62 δολάρια που είχε φτάσει την Τετάρτη, δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές, κάτι το οποίο φάνηκε από το αρνητικό κλίμα που συνεχίστηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία σημείωναν την περασμένη Παρασκευή πτώση.
Δευ, 12 Νοεμβρίου 2007 - 02:00


Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα 95 δολάρια από τα 98,62 δολάρια που είχε φτάσει την Τετάρτη, δεν ήταν αρκετή για να καθησυχάσει τις αγορές, κάτι το οποίο φάνηκε από το αρνητικό κλίμα που συνεχίστηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία σημείωναν την περασμένη Παρασκευή πτώση.


Αυτό διότι οι φόβοι σχετικά με τα αποθέματα καυσίμων προβληματίζουν τις αγορές. Φωτιά στις ανησυχίες έβαλε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν κάμψη των στρατηγικών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ενώ σε μία έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας για την ενέργεια της αμερικανικής ενέργειας κατηγορείται ο ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ετσι, η τιμή του πετρελαίου όδευε προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.


Στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου καθοριστικό ρόλο παίζει η υποχώρηση του δολαρίου κυρίως έναντι του ευρώ. Οι εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών για περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου μέχρι το επίπεδο του 1,54 (ισοτιμία ευρώ/δολαρίου) μέχρι τέλος Ιουνίου 2008 συντηρεί τις ανοδικές τάσεις του μαύρου χρυσού.


Μεγάλη αστάθεια

Η χθεσινή υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μέχρι το μεσημέρι θεωρήθηκε ως πρόσκαιρη, μετά την ανακοίνωση των πετρελαϊκών στη Βόρεια Θάλασσα ότι η κακοκαιρία δεν έπληξε την παραγωγή και ξεκίνησαν πάλι στις εργασίες. Η θετική αυτή είδηση ήταν αρκετή για να μειώσει άμεσα τις τιμές. Οπως δήλωναν αναλυτές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μία είδηση για πρόβλημα στην παραγωγή είναι ικανή να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου αμέσως κατά 2 δολάρια το βαρέλι.


Μαζί με το πετρέλαιο ενισχύθηκαν και οι τιμές των υπολοίπων εμπορευμάτων, όπως οι τιμές των μετάλλων. Η τιμή του χρυσού έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τα 850 δολάρια ανά ουγγιά. Ωστόσο, χθες, με την πτώση του πετρελαίου παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση της τιμής του χρυσού που έφτασε μέχρι τα 835 δολάρια ανά ουγγιά.


Καθοριστική επίσης εξέλιξη για την πυροδότηση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων γενικότερα ήταν τα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σχετικά με την κερδοφορία μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών που προχώρησαν σε διαγραφές ζημιών από την πιστωτική κρίση. Οι ανακοινώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις δυσμενείς προβλέψεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έδωσαν τροφή στις τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, ο φόβος για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ λόγω αδύναμου δολαρίου και στην Ευρωζώνη λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ανέδειξαν περισσότερο το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού.


Χαμηλότερη ανάπτυξη


Στα μέσα της εβδομάδας η τιμή του πετρελαίου έφθασε στην αγορά της Νέας Υόρκης στα 98,62 δολάρια το βαρέλι και αναλυτές της αγοράς προέβλεπαν να εκτιναχθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος της εβδομάδας.


Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Πέμπτης καθώς μέχρι τις 7 μ.μ. η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη είχε φθάσει έως τα 97,70 δολάρια καταγράφοντας δηλαδή μείωση κατά ένα περίπου δολάριο από το ρεκόρ των 98,62 δολαρίων το βαρέλι που είχε σημειώσει την Τετάρτη. Ο παράγων που μεσολάβησε ήταν πυρκαγιά σε διυλιστήριο του Τέξας που, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία στη Βόρεια Θάλασσα, ανέστειλε την υποχώρηση και το πετρέλαιο επέστρεψε πάλι σε ανοδική πορεία.


Σε όλα αυτά, οι αγορές έλαβαν υπόψη τους και την προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για οικονομική ανάπτυξη της Ζώνης Ευρώ που προέβη την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλώντας για επέκταση της τάξης του 2,2% η οποία είναι κατά 0,3% χαμηλότερη από την αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη.