Tο φαινόμενο των ηπιότερων χειμώνων θα εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Όπως δήλωσε στο Montel, ο μετεωρολόγος, Τζέσπερ Θίσεν, η αγορά θα πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θερμοκρασία τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερη κατά 3,8 βαθμούς Κελσίου, από την περίοδο 1961-1990, ενώ τον Φεβρουάριο ήταν υψηλότερη κατά 5,2 βαθμούς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της γερμανικής DWD.

Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι την περασμένη, Δευτέρα, τα αιολικά πάρκα της Γερμανίας κατέγραψαν νέο ρεκόρ παραγωγής, με 46,2 γιγαβάτ. Το 2019 ο βαθμός απόδοσης των αιολικών της χώρας ήταν 38% από 32% το 2018. "Βιώνουμε ηπιότερους χειμώνες και μαζί με τη φθηνή ενέργεια από τα αιολικά της Γερμανίας και τα υδροηλεκτρικά της Σκανδιναβίας, αυτό οδηγεί σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειαςηλεκτρισμού", σημείωσε ο Θίσεν.

Σε ότι αφορά στις τιμές, τον Ιανουάριο ήταν στα 28,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Φεβρουάριο στα 22,06 ευρώ, δηλαδή έχουν μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας για αυτό το μήνα. Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς η τιμή στο TTF ήταν, τον Φεβρουάριο, 9,31 ευρώ, δηλαδή η χαμηλότερη στα χρονικά για αυτό το μήνα, εξαιτίας των θερμών καιρικών συνθηκών που περιόρισαν τη ζήτηση.

Όπως σχολίασε έμπορος ηλεκτρισμού στο Montel, "οι τιμές το Φεβρουάριο έφτασαν σε σοκαριστικά χαμηλό επίπεδο", ενώ συνήθως τους δύο πρώτους μήνες του έτους σκαρφαλώνουν εξαιτίας του ψύχους και της έλλειψης ανέμων. "Οι χαμηλές τιμές δεν αντανακλώνται ακόμα μακροπρόθεσμα", παρατήρησε ο ίδιος έμπορος επικαλούμενος τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.