Διπλάσιο Επίδομα Πετρελαίου στη Γαλλία

Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Christine Lagarde ανακοίνωσε το Σάββατο πως οι πετρελαϊκές εταιρείας της χώρας συμφώνησαν στη συγκράτηση των τιμών στο εσωτερικό για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα είναι εφικτό. Η γαλλική κυβέρνηση επιπλέον πήρε την απόφαση να διπλασιάσει το επίδομα πετρελαίου που καταβάλλει προς τις φτωχές οικογένειες.
Dow Jones Newswires
Δευ, 12 Νοεμβρίου 2007 - 02:23

 Η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Christine Lagarde ανακοίνωσε το Σάββατο πως οι πετρελαϊκές εταιρείας της χώρας συμφώνησαν στη συγκράτηση των τιμών στο εσωτερικό για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα είναι εφικτό. Η γαλλική κυβέρνηση επιπλέον πήρε την απόφαση να  διπλασιάσει το επίδομα πετρελαίου που καταβάλλει προς τις φτωχές οικογένειες.

Η κ. Lagarde δήλωσε ακόμη προς τους δημοσιογράφους πως την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσει με τους ομόλογους της στην Ε.Ε. τη λήψη μέτρων από κοινού με την IEA για να ενθαρρυνθούν τα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινήσεις. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως οι ερωπαϊκές κυβερνήσεις  δεν πρόκειται να απελευθερώσουν στην αγορά τα στρατηγικά τους αποθέματα σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τιμές.


Το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια η συνεργασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εταιρείες πετρελαίου ωφέλησε τους καταναλωτές. Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 14,4% φέτος στη Γαλλία, ενώ το ντίζελ κίνησης κατά 16,6% παρά το ότι οι διεθνείς τιμές του αργού αυξήθηκαν κατά 80% την ίδια περίοδο. Προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι και η συμφωνία των εταιρειών να επενδύσουν 3,5 δισ. ευρώ σε διυλιστήρια και αποθηκευτικούς χώρους στη Γαλλία.