Έβρος: Νέος Γύρος Επεισοδίων με Παράνομους Μετανάστες που Θέλουν να Περάσουν τα Σύνορα - Σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ Ζήτησε ο Δένδιας

Έβρος: Νέος Γύρος Επεισοδίων με Παράνομους Μετανάστες που Θέλουν να Περάσουν τα Σύνορα - Σύγκληση του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ Ζήτησε ο Δένδιας
energia.gr
Σαβ, 29 Φεβρουαρίου 2020 - 16:56

Νέος γύρος επεισοδίων έλαβε χώρα και πάλι στις Καστανιές του Έβρου νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου, με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ να προσπαθούν να κρατήσουν πίσω τους μετανάστες που βρίσκονται στο σημείο και θέλουν να περάσουν στα ελληνικά σύνορα

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το skai.gr, οι μετανάστες βρίζουν, πετούν πέτρες προς τα ΜΑΤ και εκείνοι απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά. Παράλληλα, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το GRTimes.gr, δακρυγόνα τούρκικης προέλευσης εκτοξεύτηκαν προς το ελληνικό έδαφος. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι Τούρκοι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα προς την Ελληνική πλευρά.

Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαιτέρως αποπνικτική καθώς στο σημείο έχουν ανάψει φωτιές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον 3.000 με 4.000 μετανάστες.

Για τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου ξεκινούν διμοιρίες της ΥΑΤ από Θεσσαλονίκη και Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr.

Συγκεκριμένα, περίπου το σύνολο των δυνάμεων της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης ξεκινάει για τα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου λόγω της κατάστασης που επικρατεί για δεύτερη συνεχή μέρα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του GRTimes.gr περισσότερες από έξι διμοιρίες ξεκινούν και από Αθήνα.

Σφραγίζονται τα σύνορα στον Έβρο - Εντατικοί έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορα

Στο "σφράγισμα" των συνόρων του Έβρου, αλλά και σε εντατικό έλεγχο στα θαλάσσια σύνορά μας έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, με ενίσχυση δυνάμεων, θερμικές κάμερες, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το πρωί της Παρασκευής. Είναι ενδεικτικό ότι στις Καστανιές έχουν φθάσει άνδρες των ειδικών δυνάμεων με θερμικές κάμερες και συσκευές, με στόχο να επιτηρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας όλα τα περάσματα.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι τουρκικές αρχές κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, καθοδηγώντας τους και από περάσματα διακινητών.

Μετανάστες και πρόσφυγες που μίλησαν στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη ευχαρίστησαν μάλιστα τον πρόεδρο της Τουρκίας επειδή, όπως εξήγησε, τους παρέχει δωρεάν λεωφορεία, ενώ τουρκικά στρατιωτικά οχήματα επίσης βοηθούν τους πρόσφυγες.

Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές έχουν καλέσει για το Σάββατο διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για να καταγράψουν τις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά, την ίδια ώρα που η βελτίωση του καιρού θα διευκολύνει τις προσφυγικές ροές.

Ομάδες από περίπου 1.000 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών , από την πλευρά της Τουρκίας αποπειράθηκαν να περάσουν τα σύνορα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. 151 μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πρωί με βάρκες στη Λέσβο και τη Σάμο. "Έγιναν πολλά περιστατικά εισόδου μεταναστών τη νύχτα", επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως θα ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων μέρα με τη μέρα. "Ξέραμε ότι θα υπάρξει αυξημένη δραστηριότητα. Η θαλάσσια είσοδος ήταν δύσκολη λόγω καιρικών συνθηκών η χερσαία ήταν πιο εύκολη. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να φυλάξει τα σύνορα της επανέλαβε ο υπουργός. Εμείς έχουμε μια δουλειά να κάνουμε και θα την κάνουμε¨", κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Δένδιας: Ζήτησε Έκτακτη Σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Νωρίτερα σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρισκόμενο στο Χαρτούμ Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για το μεταναστευτικό πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Είχε επίσης χθες συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα.