Η Έκρυθμη Κατάσταση στον Έβρο και οι Προσπάθειες της Κυβέρνησης να Διαφυλάξει τα Σύνορα

Η Έκρυθμη Κατάσταση στον Έβρο και οι Προσπάθειες της Κυβέρνησης να Διαφυλάξει τα Σύνορα
energia.gr
Δευ, 2 Μαρτίου 2020 - 10:49

Μεσημέρι Κυριακής στον συνοριακό σταθμό Παζάρ Κουλέ, απέναντι από τις Καστανιές στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και μια ομάδα προσφύγων και μεταναστών έχει συγκεντρωθεί γύρω από έναν αυτοσχέδιο σταθμό φόρτισης κινητών και "σερφάρει" μετά μανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναζητώντας πληροφορίες για την κατάσταση στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Το βίντεο που μόλις έφτασε στο whatsapp δείχνει μια ομάδα που ισχυρίζεται ότι έχει περάσει τα σύνορα και αμέσως τα τηλέφωνα "πιάνουν φωτιά" καθώς όλοι θέλουν να μάθουν περισσότερα γύρω απ' αυτό.

Οι πληροφορίες που διακινούνται μέσω διαφόρων ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ένα νέφος πληροφοριών που πρόσφυγες και μετανάστες μοιάζουν αδύναμοι να διαχειριστούν.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να ανταλλάσουμε πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι πολλές φορές καταλαβαίνουμε πως πίσω από κάποιες από τις πληροφορίες που διακινούνται βρίσκονται κυκλώματα διακινητών με τα δικά τους συμφέροντα, είναι για εμάς ένας τρόπος να συντηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός Σύρος, ο οποίος λέει ότι ήρθε από το Χαλέπι με προορισμό τη Γερμανία, όπου ζει από το 2016 η υπόλοιπη οικογένεια του.

Βίντεο, ηχητικά μηνύματα, φωτογραφίες διακινούνται συνέχεια μέσω των κοινωνικών δικτύων και πολλές φορές καθορίζουν πού και πώς θα κινηθούν οι ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει και στην ερώτηση πώς μπορούν να είναι σίγουροι για την αυθεντικότητα των βίντεο και των φωτογραφιών ή για τον χρόνο που τραβήχτηκαν, απαντά πως τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει γι' αυτό προχωρά με το ένστικτο.

«Μας έχουν πει για ένα πέρασμα με βάρκα κοντά στα Ίψαλα που κοστίζει 100 δολάρια ανά άτομο. Είναι το πιο σύντομο πέρασμα αλλά επικίνδυνο. Και τα πράγματα με τους διακινητές έχουν αγριέψει», λέει ένας νεαρός Αφγανός, ο οποίος ζει εδώ και δυο χρόνια στην Τουρκία αλλά πλέον, όπως λέει, η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη.

Την ίδια ώρα, πλήθος λεωφορείων και ταξί περιμένουν στα σύνορα για όσους θέλουν να μετακινηθούν είτε προς τον συνοριακό σταθμό στα Ίψαλα, όπου έχει δημιουργηθεί ένα άλλο "μέτωπο" από πρόσφυγες και μετανάστες είτε προς την Κωνσταντινούπολη και τις άλλες τουρκικές πόλεις απ' όπου ξεκίνησαν το ταξίδι.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στο νέο μέτωπο του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αναρτήσεις του στο Twitter ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού, σε ανεπίσημη μετάφραση, είναι οι εξής:

1. "Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη"

2. "Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω".

Την κατάσταση στον Έβρο παρακολουθεί στενά η Ουάσιγκτον. Μάλιστα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων της. Όπως αναφέρει, χαρακτηριστικά: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της».

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», ανέφερε από την πλευρά του, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος προέτρεψε Τουρκία και Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Έως ότου βρεθεί λύση στο οξυμένο πρόβλημα που δημιουργεί η Τουρκία στα σύνορά μας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα καταπλεύσει το πλοίο Superfast XI, στο οποίο θα φιλοξενηθούν αστυνομικοί που μετακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Νομό Έβρου για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων. Το πλοίο της εταιρίας Superfast, που απέπλευσε από την Πάτρα και θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο, έχει ναυπηγηθεί το 2002, είναι μήκους 200 μέτρων, διαθέτει 198 καμπίνες και είναι χωρητικότητας 1.800 επιβατών.