«Παράθυρο» Πούτιν για Συμμετοχή της Ρωσίας στο Νέο Γύρο Περικοπών της Παραγωγής του OPEC

«Παράθυρο» Πούτιν για Συμμετοχή της Ρωσίας στο Νέο Γύρο Περικοπών της Παραγωγής του OPEC
energia.gr
Τρι, 3 Μαρτίου 2020 - 08:57

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Ρωσία για άλλη μια φορά να συμβάλλει στις προσπάθειές του ΟΠΕΚ να τονώσει τις τιμές του πετρελαίου, αν και η ίδια δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. "Θέλω να τονίσω ότι για τον ρωσικό προϋπολογισμό, για την οικονομία μας, το σημερινό επίπεδο τιμών πετρελαίου είναι αποδεκτό", δήλωσε ο Βλ. Πούτιν

κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με εκπροσώπους της ενεργειακής βιομηχανίας, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters. "Τα συσσωρευμένα αποθεματικά μας, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ταμείου Πλούτου, αρκούν για να εξασφαλίσουν μια σταθερή κατάσταση, την εκπλήρωση όλων των δημοσιονομικών και κοινωνικών υποχρεώσεων, ακόμη και σε μια πιθανή επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης".

Η Ρωσία έχει προϋπολογισμό για χαμηλότερες τιμές για χρόνια τώρα, αφού υπέστη το αποτελέσματα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου το 2014.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης των τιμών, όπως είπε, «μαζί με τους εταίρους μας», καθώς η σχέση μεταξύ Ρωσίας και ΟΠΕΚ «αποδείχθηκε αποτελεσματικό μέσο για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας».

Ταυτόχρονα, όμως, ο Πούτιν σημείωσε ότι δεν υπήρχε εγγύηση ότι οι μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή θα βελτίωναν αυτόματα τη ζήτηση για πετρέλαιο, η οποία βάλλεται από την εκδήλωση της κινεζικής επιδημίας του κορωναϊού και τη διεθνή επέκτασή της.

Για την ώρα πάντως, εκτός και αν αλλάξουν γρήγορα τα επίπεδα ζήτησης, ειδικά στην Κίνα, οι τιμές θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, θέτοντας σε κίνδυνο τις οικονομίες των μελών του OPEC.