Περισσότερες Επενδύσεις και Λιγότερα Λόγια Χρειάζονται για να Φθάσει το Αέριο της ΝΑ Μεσογείου στην Ε.Ε. (video)

Περισσότερες Επενδύσεις και Λιγότερα Λόγια Χρειάζονται για να Φθάσει το Αέριο της ΝΑ Μεσογείου στην Ε.Ε. (video)
energia.gr
Τρι, 3 Μαρτίου 2020 - 16:47

Η ανακάλυψη από το Ισραήλ τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας αγωγός συνολικού κόστους επτά δισ. ευρώ, που θα συνδέει το εβραϊκό κράτος με την Ευρώπη θα μπορούσε να διαφοροποιήσει τα ενεργειακά αποθέματα της Γηραιάς ηπείρου. 

Όμως, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν επί μακρόν καθώς η Τουρκία και η Ρωσία θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το έργο. Το σημαντικό αυτό ζήτημα συζήτησαν στα στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή της εκπομπής, Counterpoint, Michael Sieveking, ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης και την Ισραηλινή σύμβουλος ενέργειας, Τζίνα Κοέν.

Η κα Κοέν, εξήγησε ότι η ανακάλυψη τεραστίων κοιτασμάτων αερίου από τη χώρα της, την κατέστησε κομβικό παίκτη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. "Το αέριο θα πρέπει, τώρα, να μεταφερθεί από την Κύπρο και το Ισραήλ στις αγορές. Για να γίνει αυτό, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράση. Αν θέλουν να έχουν μακροπρόθεσμη ασφάλεια προμηθειών, όπως είναι μια νέα πηγή αερίου, θα πρέπει να θέσουν σε κίνηση επενδυτικά εργαλεία που θα εξασφαλίσουν ότι ο αγωγός θα φθάσει, μια μέρα στην Ε.Ε., και να υποστηρίζουν το έργο στην πράξη. Δεν πρέπει να μείνουν στα λόγια", τόνισε η κα. Κοέν.

Η ισραηλινή ενεργειακή σύμβουλος ανέφερε, ακόμη, ότι τα έως σήμερα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στην Κύπρο και στο Ισραήλ επαρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης σε αέριο -εκτιμώνται σε 450 bcm ετησίως - για τα επόμενα 4-5 χρόνια.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης εστίασε στην παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, όπως είπε, δεν επιτρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα προς όφελος της περιοχής. "Η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί το μοντέλο συνύπαρξης και συνεργασίας που έχουν υιοθετήσει οι άλλες χώρες της περιοχής. Παραβιάζοντας τους κανόνες δικαίου και τη διεθνή νομοθεσία δεν βοηθά για να υπάρξει πρόοδος", υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης ο οποίος αναφέρθηκε, ακόμη, για την ανάγκη να επιβληθούν και νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας, στο μέλλον.