Τα θεσμικά βήματα απελευθέρωσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους να εισέρχονται στην πράσινη ανάπτυξη, είτε μέσω φωτοβολταϊκων πάρκων είτε μέσω αιολικών πάρκων, είτε μέσω επενδύσεων στο βιοαέριο.  

Παράλληλα, τόσο η στροφή της ΔΕΗ όσο και η ανάπτυξη της Μυτιληναίος, στην ολοκληρωμένη κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, όπως έγινε με τη METKA EGN, αναδεικνύουν τις πτυχές μιας αγοράς που έχει πλέον πολλούς και μεγάλους ομίλους να αναπτύσσονται.

Όπως σημειώνει σε άρθρο του στην Ναυτεμπορική, ο Ανέστης Ντόκας, ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός εντείνεται και οι επιμέρους όμιλοι ξεκινούν να υλοποιούν τις δικές τους στρατηγικές με στόχο να αυξήσουν εγκαίρως τις θέσεις στους στην αγορά. Η πράσινη στροφή που επί χρόνια ήταν μια προσδοκία πραγματοποιεί άλματα και αναμφισβήτητα είναι ο δρόμος που θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική πλευρά.

Οι εισηγμένες που πραγματοποιούν επέκταση στην πράσινη ενέργεια είναι οι εξής:


Η ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη ανακοίνωσε την απόκτηση ενός μικρού φωτοβολταϊκού πάρκου στην Θεσσαλία, αυξάνοντας τις μονάδες τις σε δύο.

Πολύ σημαντικά κεφάλαια σε φ/β πάρκα έχει τοποθετήσει και η εταιρείαν πληροφορικής Quest Holdings, η οποία μετά το περσινό μπαράζ επενδύσεων και το deal της 27ης Ιανουαρίου, διαθέτει πλέον μονάδες συνολικής ισχύος 26,2 μεγαβατωρών και προτίθεται να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Η Βιοκαρπέτ ολοκλήρωσε φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 4 γιγαβατωρών, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της.

Η εταιρεία διανοιμής πετρελαίου Revoil θα εξετάσει, φέτος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Γεώργιο Ρούσσο, τις δυνατότητες δημιουργίας ενός φ/β πάρκου, σε ιδιόικτηση περιοχή που κατέχει στην περιοχή της Λάρισας.

Επίσης, 7 εισηγμένες έχουν μικρή ή μεγαλύτερη θέση σε μονάδες ΑΠΕ, με ενδεικτικές περιπτώσεις την Επίλεκτο (η θυγατρική της Επίλεκτος Ενεργειακή είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ, διαθέτοντας φ/β σταθμό 10 μεγαβατωρών και μονάδα βιοαερίου στην Θεσσαλία), τα Πλαστικά Κρήτης, την Έλαστρον, την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, την Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), την Καράτζης, ενώ η Ικτίνος Μάρμαρα (μέσω της θυγατρικής της ΙΔΕΗ) κατέχει αιολικό πάρκο, που μετά τα πρώτα χρόνια αποσβέσεων και τόκων έχει εισέλθει σε κερδοφόρο πορεία. Σε ΑΠΕ έχει επενδύσει και η Δέλτα Τεχνική, η οποία έχει εκδώσει μέσω Χ.Α. εταιρικό ομόλογο. Η Μevaco, πέρα από το μικρό φ/β πάρκο που διαθέτει, ευνοείται από τη διεθνή στροφή της προς τις ΑΠΕ καθώς, μεταξύ άλλων, κατασκευάζει το μεταλλικό τμνήμα τέτοιων σταθμών, πολλά εκ των οποίων κατευθύνονται στο εξωτερικό.