Σταθερά Τιμολόγια για τη ΔΕΗ τον Φεβρουάριο – Πώς Επιλέγουν Πάροχο οι Καταναλωτές

Σταθερά Τιμολόγια για τη ΔΕΗ τον Φεβρουάριο – Πώς Επιλέγουν Πάροχο οι Καταναλωτές
energia.gr
Σαβ, 1 Φεβρουαρίου 2025 - 17:56

«Πάγωμα» των τιμολογίων ρεύματος για τον Φεβρουάριο και έκπτωση 15,5% κατά τις νέες ώρες χαμηλής χρέωσης («νυχτερινό» τιμολόγιο και κατά τη διάρκεια της ημέρας) που εφαρμόζονται από σήμερα ανακοίνωσε η ΔΕΗ

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πράσινο τιμολόγιο Φεβρουαρίου η ΔΕΗ -όπως αναφέρεται σχετικά- προχώρησε σε έκπτωση 40% που είναι μια μία από τις μεγαλύτερες εκπτώσεις που έχουν εφαρμοστεί από καταβολής των χρωματιστών τιμολογίων, απορροφά πλήρως την περαιτέρω αύξηση των χονδρεμπορικών τιμών.

Έτσι η τιμή για το πράσινο τιμολόγιο παραμένει ίδια με τον Ιανουάριο (0,1548 ευρώ/kWh). Επιπλέον, η ΔΕΗ υιοθετεί τις νέες ζώνες χαμηλής χρέωσης που θεσπίζονται από 1 Φεβρουαρίου και διαμορφώνει τη τιμή του Γ1Ν πράσινου τιμολογίου της σε 0,1309 Euro/kWh για τις ζώνες αυτές. Έτσι, οι πελάτες της ΔΕΗ που έχουν διζωνικούς μετρητές, θα έχουν χαμηλότερες τιμές κατά 15,5% τις ώρες χαμηλότερης χρέωσης.

Στα μπλε τιμολόγια παραμένει επίσης σταθερή η τιμή στα 0,145 ευρώ/kWh για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter και 0,142 ευρώ/kWh για το myHomeOnline. Οι νέες ζώνες χαμηλής χρέωσης θα ισχύουν και για myHomeOnline μπλε τιμολόγιο με την τιμή για τις ώρες χαμηλής χρέωσης να κατεβαίνει στο 0,132 Euro/kWh. Από την επιχείρηση αναφέρεται ακόμη ότι τα μπλε προγράμματα της ΔΕΗ ξεχωρίζουν γιατί έχουν χαμηλό πάγιο και γιατί δεν έχουν προϋποθέσεις για την ανακοινωμένη τιμή τους.

Σε σχέση με το νέο διζωνικό τιμολόγιο στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ αναρτήθηκε η εξής ενημέρωση:

«Σε συνέχεια της υπουργικής ανακοίνωσης σχετικά με το νέο διζωνικό σύστημα μειωμένης τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΔΗΕ ως υπεύθυνος για την εφαρμογή του, έχει αναλάβει να ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου 2025.

Συγκεκριμένα, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες που απαιτούνται ώστε η μετάβαση στο νέο ωράριο να γίνει αυτομάτως, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των καταναλωτών.

Εξαίρεση από τα παραπάνω αποτελούν περίπου 150.000 ενταγμένοι καταναλωτές στο ωράριο μειωμένης τιμολόγησης (με ισχύ έως 31/01/2025), λόγω των προδιαγραφών των υφιστάμενων εγκατεστημένων μετρητών τους. Μέσω των Προμηθευτών Ενέργειας, έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή σχετικής επιστολής μαζί με τους λογαριασμούς, ενημερώνοντας σχετικά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αίτημα αλλαγής στο νέο διζωνικό τιμολόγιο, παραμένουν στην υπάρχουσα μειωμένη τιμολόγηση που βρίσκονται ήδη.

Για την κατηγορία αυτών των περίπου 150.000 καταναλωτών, σε περίπτωση αλλαγής μειωμένης τιμολόγησης από την προηγούμενη στη νέα, το κόστος θα είναι μηδενικό».

Το ύψος του παγίου και το μέγεθος της κατανάλωσης είναι δύο από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή του φθηνότερου τιμολογίου ρεύματος από τους καταναλωτές, όπως προκύπτει από το εργαλείο σύγκρισης τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής (energycost.gr) που παρέχει πλέον τη δυνατότητα σύγκρισης με βάση όχι μόνο την τιμή της κιλοβατώρας αλλά και το ύψος της μηνιαίας κατανάλωσης.

Ρεύμα: Πάγια και όγκος κατανάλωσης «οδηγός» για την επιλογή παρόχου

Οι τιμές για τα σταθερά (μπλε) τιμολόγια, με στοιχεία Ιανουαρίου ξεκινούν λίγο κάτω από τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ από το ίδιο επίπεδο ξεκινούν και τα "κίτρινα" (κυμαινόμενο) τιμολόγια στα οποία ο καταναλωτής είναι εκτεθειμένος στις διακυμάνσεις της αγοράς. Τα "πράσινα" τιμολόγια που επίσης αλλάζουν κάθε μήνα αλλά το κόστος τους ανακοινώνεται εκ των προτέρων, στην αρχή του μήνα, έχουν κατά κανόνα υψηλότερες χρεώσεις.

Οι πιο συμφέρουσες προσφορές - σύμφωνα με το εργαλείο της ΡΑΕΕΥ - αλλάζουν κατάταξη ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης και της πάγιας χρέωσης η οποία ξεκινά από 0 και κλιμακώνεται έως 15 ευρώ. Λογαριάζοντας με την χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας (0,09 ευρώ), τα 15 ευρώ του παγίου αντιστοιχούν σε 166 κιλοβατώρες, πάνω από τη μισή μηνιαία κατανάλωση για την πλειονότητα των νοικοκυριών. Συνεπώς οι καταναλωτές πριν καταλήξουν στην επιλογή παρόχου δεν πρέπει να εξετάζουν μόνο την τιμή της κιλοβατώρας αλλά και το ύψος του παγίου.

Η τάση της αγοράς τους τελευταίους μήνες έχει στραφεί προς τα σταθερά ("μπλε") τιμολόγια, τα περισσότερα από τα οποία είναι φθηνότερα από τα πράσινα και επιπλέον απαλλάσσουν τους καταναλωτές αφενός από το ρίσκο ενδεχόμενης ανόδου των τιμών λόγω απρόβλεπτων εξελίξεων και αφετέρου από την έγνοια της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και αντίστοιχης προσαρμογής στις εξελίξεις.

Μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει το συνολικό κόστος είναι η ύπαρξη ή όχι νυχτερινού μετρητή, ιδίως ενόψει της αλλαγής του ωραρίου ισχύος των χαμηλών χρεώσεων το οποίο επεκτείνεται και τις μεσημβρινές ώρες και διαμορφώνεται όλες τις ημέρες της εβδομάδας ως εξής:

   Χειμερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο:

   Μεσημβρινή ζώνη: 12 μ.μ. - 3 μ.μ.

   Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. - 5 π.μ.

   Θερινό ωράριο, με διάρκεια από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο:

   Μεσημβρινή ζώνη: 11 π.μ. - 3 μ.μ.

   Νυχτερινή ζώνη: 2 π.μ. - 4 π.μ.

Η σημασία της ζώνης χαμηλής χρέωσης θα αυξηθεί περαιτέρω εφόσον οι προμηθευτές διαθέσουν και πάλι τέτοια προϊόντα στην αγορά καθώς η πλειονότητα (με εξαίρεση τη ΔΕΗ που το διατηρεί) έχει καταργήσει το νυχτερινό τιμολόγιο.