Ανάγκα και η Fed Πείθεται- Ο Κοροναϊός Οδήγησε σε Έκτακτη Μείωση Επιτοκίων στις ΗΠΑ

Ανάγκα και η Fed Πείθεται- Ο Κοροναϊός Οδήγησε σε Έκτακτη Μείωση Επιτοκίων στις ΗΠΑ
energia.gr
Τρι, 3 Μαρτίου 2020 - 19:46

Με δυναμική όσο, και αιφνίδια παρέμβασή της, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε στο 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75% τα επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να στηρίξει τις αγορές από τις επιπτώσεις του κοροναϊού. Την προηγούμενη φορά που η Fed είχε μεταβάλλει τα επιτόκια, στο μεσοδιάστημα των προγραμματισμένων συνεδριάσεων του συμβουλίου των κεντρικών τραπεζιτών της, ήταν τον Οκτώβριο του 2008, ήτοι, στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. 

 

«Ο κορωναϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα» τονίζει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Υπό το φως των κινδύνων αυτών και με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η FOMC αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Fed επισημαίνει παράλληλα ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις μακροοικονομικές εξελίξεις και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά και θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξει την οικονομία». Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ψήφος για την έκτακτη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη. 

Η Fed ανέλαβε δράση λίγες μόνο ώρες αφότου ο πρόεδρεός της, Tζερόμ Πάουελ, και οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανέφεραν ότι είναι «διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για να επιτύχουν ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη».

Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή αλλά οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αλλάξει σημαντικά λόγω του κορωναϊού, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

«Η Fed διείδε ένα ρίσκο για την οικονομία και αποφάσισε να δράσει» σημείωσε. «Η εξάπλωση του κορωνοϊού έφερε νέες προκλήσεις για την οικονομία» πρόσθεσε.

«Το μέγεθος και η διάρκεια του συνολικού αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαια και η κατάσταση παραμένει ρευστή» ανέφερε. «Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή έκρινε ότι τα ρίσκα για την αμερικανική οικονομία έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Ως απάντηση, χαλαρώσαμε τη νομισματική πολιτική για να προσφέρουμε στήριξη στην οικονομία» επισήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι ο ιός έχει προκαλέσει διαταραχές σε πολλές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. "Αρχίζουμε να βλέπουμε επιπτώσεις στον τουρισμό ενώ ακούμε και για προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες", τόνισε και διαβεβαίωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της.

Λίγη ώρα μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Fed, o Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Η Fed μειώνει αλλά πρέπει να χαλαρώσει παραπάνω και το κυριότερο να ευθυγραμμιστεί με τις άλλες χώρες/ανταγωνιστές. Δεν παίζουμε επί ίσοις όροις. Δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Fed να ΗΓΗΘΕΙ. Περισσότερη χαλάρωση και μείωση!»