Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Ρωσίας θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές του Brent Crude στα 60 δολάρια το βαρέλι, αν ο συνασπισμός συμφωνήσει να εμβαθύνει τις περικοπές έως 1 εκατομμύριο βαρ/ημέρα (bpd), δήλωσε στο Reuters χθες Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου της Ρωσίας, Lukoil, Leonid Fedun.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συναντώνται στη Βιέννη αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συντονίσουν μια κοινή δράση για την αντιμετώπιση της πτώσης της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου λόγω της επιδημίας του κορωναϊού.

Η κοινή τεχνική επιτροπή του ομίλου OPEC + (JTC) εξέδωσε μια πρόταση στις αρχές του περασμένου μήνα ότι οι παραγωγοί επεκτείνουν τις περικοπές μέχρι το τέλος του 2020 και εμβαθύνουν αυτές τις περικοπές κατά το δεύτερο τρίμηνο, απαντώντας στο γεγονός ότι ο κορωναϊός "είχε αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου και στις αγορές πετρελαίου. "

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης του ΟΠΕΚ η Σαουδική Αραβία λέγεται ότι ζήτησε από τα μέλη του ΟΠΕΚ + να εξετάσουν μια πρόσθετη συλλογική περικοπή ύψους 1 εκατομμυρίου bpd- δηλαδή 400.000 bpd υψηλότερη από την αρχική πρόταση της ομάδας.

Η Ρωσία εξακολουθεί να αρνείται να ανακοινώσει τη θέση της σχετικά με βαθύτερες περικοπές από τον συνασπισμό του ΟΠΕΚ +, αλλά το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντιπρότεινε η Μόσχα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚ, αν και θεωρεί τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου ως "αποδεκτές".

Μιλώντας στο Reuters, ο αντιπρόεδρος του Lukoil, Leonid Fedun, δήλωσε ότι μια ολική μείωση του OPEC + από 600.000 bpd έως 1 εκατ. Bpd θα αρκούσε για να ωθήσει το Brent πίσω στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Τα σχόλια κορυφαίου στελέχους από το δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στη Ρωσία υποδεικνύουν ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τον ΟΠΕΚ.

"Είμαστε έτοιμοι να κόψουμε (την παραγωγή πετρελαίου) όσο μας λένε. Καλύτερα να πωλούν λιγότερο πετρέλαιο αλλά σε υψηλότερη τιμή ", δήλωσε ο Fedun στο Reuters.

Τη Δευτέρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει από τον όμιλο OPEC + να μειώσει περισσότερο από 1 εκατομμύριο bpd της συλλογικής παραγωγής τους, με τη Ρωσία να μειώνει την παραγωγή του κατά 200.000 bpd-300.000 bpd