Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης των σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την συντόμευση της διαδικασίας για τις νέες αιτήσεις κάνει το  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την αντικατάσταση της άδειας παραγωγής, με μία απλή βεβαίωση καταχώρησης στο νέο Ηλεκτρονικό Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διάρκεια του πρώτου σταδίου αδειοδότησης των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα περιοριστεί σε ένα μήνα, από σχεδόν δύο χρόνια που είναι σήμερα.

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που η εισηγητική έκθεσή του με τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», που βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έως την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 (ώρα 9:00), στην δεύτερη από τις 9 παρεμβάσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των ΑΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Όσον αφορά στην αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μειώνονται άμεσα οι χρόνοι και αντικαθίσταται η Άδεια Παραγωγής με τη Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, χωρίς να απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Η νέα αυτή διαδικασία θα υποστηρίζεται από το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ.»

Την ίδια ώρα με την απλοποίηση της διαδικασίας θα προχωρήσει και ταχύτερα η εκκαθάριση των συσσωρευμένων αιτήσεων που εκκρεμούν στη ΡΑΕ και οι οποίες κυμαίνονται στις 1.900. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία σε σύνολο 2.346 αιτήσεων έκδοσης άδειας παραγωγής που έχουν κατατεθεί από το 2016, εκκρεμούν οι 1891, ενώ οι χρόνοι εξέτασης από την ΡΑΕ των εκκρεμών αιτήσεων για έκδοση άδειας παραγωγής, υπερβαίνουν τους 18 μήνες.

Όπως είναι κατανοητό η δραστική συρρίκνωση του χρόνου που απαιτείται για την συνολική αδειοδοτική διαδικασία, αποτελεί προαπαιτούμενο για να επιτευχθούν οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ και σχεδόν υπερτριπλασιασμό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται από Ανανεώσιμες Πηγές έως το 2030.