Αντιδράσεις προκαλεί τόσο στην Καλλιθέα όσο και στο Κοινοβούλιο η Ανακύκλωση. Σε τοπικό επίπεδο στην Καλλιθέα όπου έχει επιλεχθεί ως ένας από τους 5 Δήμους στη χώρα όπου το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εξαγγείλει να τοποθετήσει με πιλοτικό πρόγραμμα 45 Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης το θέμα έχει αναδείξει η παράταξη Προοπτική Ζωής του πρώην Προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη.

Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο facebook ενημερώνει για το σχέδιο αυτό στο οποίο τοποθετούνται στην Καλλιθέα σε κοινόχρηστους χώρους σε 11 σημεία καταστρέφοντας τους κοινόχρηστους χώρους και το πράσινο, όπως αναφέρεται στο airetos.gr

Συγκεκριμένα η παράταξη Προοπτική Ζωής αναφέρει τα ακόλουθα:

Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 29/01/2020, μαζί με πολίτες της περιοχής της Βόρειας Καλλιθέας, καταγγείλαμε την παράνομη εγκατάσταση τριών (3) μονάδων ανακύκλωσης 70τ.μ περίπου, εκ των οποίων η μία έχει βιομηχανικό εξοπλισμό, η δεύτερη είναι αποθήκη και η τρίτη γραφεία, ιδιωτικής εταιρείας σε χαρακτηρισμένο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου στο πάρκο Χαροκόπου (Ευαγγελιστρίας & Θησέως) δίπλα σε παιδική χαρά.

Επαγγελματίες ρακοσυλλέκτες από όλη την Αθήνα, με πάσης φύσεως οχήματα, συρρέουν καθημερινά με τεράστιους όγκους πλαστικού, δημιουργώντας άσχημες εικόνες για την πόλη μας. 

Οι ευθύνες του Δήμου:

Η Διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας φέρει ακέραια την ευθύνη για τη μετατροπή κοινόχρηστων – ελεύθερων χώρων σε βιομηχανικούς χώρους προς χάριν μιας ιδιωτικής εταιρείας ανακύκλωσης, χωρίς την ειδική άδεια που ο Νόμος απαιτεί για κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους.

• Δεν υπάρχει έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία για «Κατασκευές σε Δημόσιους Κοινόχρηστους Χώρους», σύμφωνα με τον Νόμο.
• Δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση όπως ο Νόμος ορίζει.
• Δεν υπάρχει έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για κοπή δέντρων και κάλυψη παρτεριού 40τ.μ με σκυρόδεμα.
• Δεν υπάρχει πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ασφάλιση πυρός εγκατάστασης. Τι πρόκειται να συμβεί στην Καλλιθέα το επόμενο διάστημα.

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την τοποθέτηση έντεκα (11) ακόμη αντίστοιχων μονάδων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης με ορατό τον κίνδυνο να καταστρέψει τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους πρασίνου που με κόπο δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια, χωρίς να υπάρχει καμία έγκριση από τα αρμόδια όργανα και τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι χώροι αυτοί είναι:

1. Πλατεία ΤΖΙΤΖΙΦΙΏΝ
2. Πάρκο ΤΡΟΠΙΚΑΛ
3. ΠΕΡΟΝΙΑ (στην παιδική χαρά και στα γήπεδα μπάσκετ)
4. Στο πάρκο της ΙΖΟΛΑ
5. Μπροστά από το ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (στην οδό Μεγίστης)
6. Στο πάρκο του ΙΛΙΣΟΎ (στην πλατεία που έχει διαμορφωθεί στο τέλος
των οδών Ιατρίδου & Παν. Τσαλδάρη, δίπλα στο 14ο Δημοτικό Σχολείο)
7. Στο κλειστό γυμναστήριο της ΕΘΝΙΚΉΣ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗΣ (Ιφιγενείας & Σωκράτους)
8. Στο ΠΑΡΚΆΚΙ – ΤΡΊΓΩΝΟ επί των οδών Καλυψούς, Σαπφούς & Αρδάσης
(δίπλα στο Νηπιαγωγείο και στο 5ο & 22ο Δημοτικά Σχολεία)
9. Στο ΓΉΠΕΔΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΘΈΑΣ, κ.ά.

Αυτό είναι το μέλλον που οραματίζεται ο Δήμαρχος για την Καλλιθέα; Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών και με κάθε μέσο θα αντιταχθούμε στις παράνομες ενέργειες της Διοίκησης. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η αυθαιρεσία» καταλήγει στην ανακοινώσή της η δημοτική παράταξη.

Ερώτηση στην Βουλή

Το θέμα όμως δεν σταμάτησε εδώ καθώς μεταφέρθηκε η κόντρα στη Βουλή μετά από ερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κυβέρνηση η οποία ερωτάται τόσο για το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών όσο και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συγκεκριμένα για την αδειοδότηση και την αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε. από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το οποίο  εκκρεμεί, εδώ και μήνες.

Πιο σγκεκριμένα, ερώτηση για τη λειτουργία και την αδειοδότηση του συλλογικού συστήματος ανακύκλωσης «Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ» κατέθεσαν είκοσι έξι (26) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενη από αίτηση κατάθεσης εγγράφων, με την οποία ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με τις επιδόσεις της ανταποδοτικής ανακύκλωσης έως σήμερα στον τομέα της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης. Ρωτούν συγκεκριμένα για την αδειοδότηση και την αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε. από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το οποίο φαίνεται να εκκρεμεί, εδώ και μήνες, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλαπλές δηλώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών για την επέκταση του δικτύου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ακόμη από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τους ενημερώσει για τα τεχνικά και τα οικονομικά στοιχεία του πιλοτικού προγράμματος που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Εσωτερικών με 45 Κέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε 5 Δήμους, για τα κριτήρια χωροθέτησης των νέων, πιλοτικών κέντρων, τις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματος, καθώς και ζητούν να δοθούν όλα τα στοιχεία παρακολούθησης και αξιολόγησης του πιλοτικού προγράμματος που έχουν κατατεθεί στον αρμόδιο φορέα (ΕΟΑΝ) ή/και στο εποπτεύον Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι βουλευτές ζητούν τέλος, την κατάθεση όλων των σχετικών με τη διαδικασία εξέτασης και έγκρισης του αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ, τα έγγραφα και τις εισηγήσεις προς τον ΕΟΑΝ, καθώς και τα σχετικά με την σύναψη του πιλοτικού προγράμματος με το Υπουργείο Εσωτερικών έγγραφα.