Σε νέα ιστορικά υψηλά ανήλθαν οι παραγγελίες για νέες ανεμογεννήτριες το 2019, καθώς προστέθηκαν σχεδόν 100 γιγαβάτ, ήτοι, περισσότερα κατά 39 γιγαβάτ σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της Wood Mackenzie.

Επιπρόσθετα, σε όρους αξίας υπολογίζονται σε 78 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους με τίτλο «Global Wind Turbine Order Analysis: Q1 2020». Περίπου τα 25 δισ. από αυτά αφορούν στο δ' τρίμηνο, όπου και σημειώθηκε αύξηση της τάξης των 8,4 γιγαβάτ το 2018, σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν εταιρείες ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στην Κίνα με το χαρτοφυλάκιό τους να ενσωματώνει 50 γιγαβάτ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο διευθυντής έρευνας της Wood Mackenzie, ανέφερε τα εξής: «Η ζήτηση της Κίνας καθορίστηκε κύρια από την λήξη του συστήματος των εγγυημένων σταθερών τιμών, (feed in tariffs), όπως επίσης στη νέα δυναμικότητα μεταφοράς και την χαλάρωση των σημείων κορεσμού στις βόρειες επαρχίες της χώρας».

Σε ότι αφορά στις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, οι παραγγελίες ανήλθαν στα 17 γιγαβάτ, με την Κίνα να κυριαρχεί και σε αυτή την κατηγορία, με 76% της συνολικής ζήτησης. Τέλος, η Wood Mackenzie αναφέρει πως η δανέζικη Vestas κυριάρχησε στην αγορά το 2019.