προϋποθέτει τη συμμετοχή της Ρωσίας. Έως στιγμής, η Μόσχα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την επέκταση των περικοπών αλλά όχι και την αύξησή της. Οι προοπτικές για την ενεργειακή ζήτηση έχουν ψαλιδιστεί σοβαρά εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, γεγονός που έχει διαταράξει την παραγωγή των εργοστασίων, αλλά και τα αεροπορικά ταξίδια, επιβραδύνοντας όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Το αποτέλεσμα ήταν να υποβαθμιστεί η πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης για το τρέχον έτος.
Κατά την περίοδο που διανύουμε, διατυπώθηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με το μέγεθος της περικοπής, με την Σαουδική Αραβία, την ηγέτιδα δύναμη του διεθνούς καρτέλ, να πιέζει για περικοπή της παραγωγής μέχρι και 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ήτοι, νούμερο σαφώς υψηλότερο από την αρχική πρόταση για περικοπή 600.000 βαρελιών την ημέρα, που είχε καταθέσει η κοινή τεχνική επιτροπή του ΟΠΕΚ.
Το Ριάντ, ωστόσο, ο μεγαλύτερος παραγωγός του OPEC, και άλλα μέλη της ομάδας πρέπει να κερδίσουν τη στήριξη της Ρωσίας προκειμένου να υπάρξει η απαραίτηση δυναμική για μια παραπλήσια συμφωνία. Προς το παρόν, η Μόσχα εμφανίζεται διστακτική να συμφωνήσει σε μια πρόσθετη μείωση, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Νόβακ.
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κέρδισε 0,6% και κυμαινόταν στην περιοχή των 51,50 δολαρίων το βαρέλι μετά την είδηση αυτή.
Η μείωση φέτος των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 20% έχει κάνει δύσκολο τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών των χωρών του ΟΠΕΚ, ενώ η Μόσχα έχει δηλώσει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις σημερινές τιμές. Αν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αποφασίσουν την απόσυρση επιπλέον 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα από την αγορά, η συνολική μείωση της παραγωγής τους θα ανερχόταν σε 3,6 εκατ. βαρέλια ή περίπου το 3,6% της παγκόσμιας προσφοράς. Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας επέστρεψε στη Μόσχα για διαβουλεύσεις την Τετάρτη, αλλά θα επανέλθει στη Βιένη αύριο για τη διευρυμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του.
Η ζήτηση πετρελαίου έχει πληγεί πολύ από την έξαρση του κοροναϊού. Οι αρχικές προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης αργού το 2020 έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, καθώς η λειτουργία εργοστασίων, τα ταξίδια και άλλες οικονομικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο έχουν περικοπεί από μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού.