Υποχωρούν οι τιμές του Πετρελαίου

Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά τη δήλωση Σαουδάραβα αξιωματούχου ότι ο ΟΠΕΚ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής προκειμένου να θέσει φραγμό στην πορεία της τιμής του "μαύρου χρυσού" προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Reuters, AFP
Τρι, 13 Νοεμβρίου 2007 - 02:21

Πτωτικά κινείται η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά τη δήλωση Σαουδάραβα αξιωματούχου ότι ο ΟΠΕΚ θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής προκειμένου να θέσει φραγμό στην πορεία της τιμής του "μαύρου χρυσού" προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, με στόχο να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού έχει υποχωρήσει σήμερα στα 94,17 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ, συμβολαίου Νοεμβρίου, βρισκόταν στα 91,48 δολάρια το βαρέλι.

Αρχικά ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι Αλ-Ναίμι είχε δηλώσει την Κυριακή ότι ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής. Ειδικότερα, ο Σαουδάραβας υπουργός είχε δηλώσει -από το Κουβέιτ- στο πρακτορείο Reuters ότι "το ζήτημα είναι πρόωρο, αλλά θα συζητήσουμε το θέμα όταν συναντηθούμε", παρά το ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Οργανισμού σε ό,τι αφορά την πολιτική παραγωγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι.

Όμως σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασισθεί η αύξηση της παραγωγής κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ. Όπως είπε δεν θα γίνει καμία συζήτηση για το βραχυπρόθεσμο εφοδιασμό της αγοράς στη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 18 και 19 Νοεμβρίου, διευκρινίζοντας ότι ο οργανισμός θα ασχοληθεί με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Σύμφωνα με αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού "κλείδωσε" τις δύο τελευταίες εβδομάδες στην τιμή των 95 δολαρίων το βαρέλι κατά μέσο όρο. Παράλληλα -κατά το ίδιο χρονικό διάστημα- η διακύμανση της τιμής κατά δύο δολάρια κάθε ημέρα αποτέλεσε τη συνήθη πρακτική. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, "η μεγάλη διακύμανση των τιμών είναι ενδεικτική της αστάθειας που χαρακτηρίζει την πετρελαϊκή αγορά, ενώ αναζητεί μια ισορροπία".