Η κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού θα μπορούσε να εξαφανίσει 211 δισ. δολάρια από τις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Ratings. Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη "θα μπουν ή θα φλερτάρουν με την ύφεση", εκτιμά η S&P Global η οποία επίσης αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020 από το 5,7% στο 4,8%.

 

"Η παγκόσμια εξάπλωση του COVID-19 θα έχει παρατεταμένες οικονομικές συνέπειες στην Ασία-Ειρηνικό", αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του. "Οι ζημιές θα διαχυθούν σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, τράπεζες και κυβερνήσεις".

Οι οικονομίες που θα πληγούν περισσότερο θα είναι το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όπου ο τουρισμός καταλαμβάνει ένα μεγάλος μέρος του ΑΕΠ, προσθέτει η S&P Global.

Οι οικονομίες αυτές είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε κινδύνους που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα στις βιομηχανίες των ηλεκτρονικών και των αυτοκινήτων, προσθέτει.

Ο οίκος εκτιμά πάντως ότι οι οικονομίες της περιοχής θα μπορούσαν να ανακάμψουν μέχρι το τέλος του 2021 εάν υπάρξουν σημάδια μέχρι το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους ότι ο κοροναϊός περιορίζεται.

"Υποθέτουμε ότι ο κοροναϊός δεν θα βλάψει μόνιμα το εργατικό δυναμικό,  τα κεφαλαιουχικά αποθέματα ή την παραγωγικότητα – και σε αυτό το πλαίσιο οι οικονομίες της περιοχής αναμένεται να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021", αναφέρει ο οίκος.

(capital.gr)