Reuters: Η Ρωσία δεν θα Στηρίξει τη Συμφωνία του ΟΠΕΚ για Βαθύτερες Περικοπές στην Παραγωγή Πετρελαίου

Reuters: Η Ρωσία δεν θα Στηρίξει τη Συμφωνία του ΟΠΕΚ για Βαθύτερες Περικοπές στην Παραγωγή Πετρελαίου
energia.gr
Παρ, 6 Μαρτίου 2020 - 13:59

Η Ρωσία τάσσεται κατά της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για επιπλέον μειώσεις στην παραγωγή του πετρελαίου. Επικαλούμενο πληροφορίες από υψηλά ιστάμενους Ρώσους αξιωματούχους το Reuters μεταδίδει ότι η Μόσχα δεν θα στηρίξει τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για επιπλέον μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου αλλά θα συμφωνήσει μόνο στην παράταση της ισχύουσας συμφωνίας.

"Η θέση αυτή δεν θα αλλάξει", ανέφερε η πηγή στο πρακτορείο Reuters, καθώς οι υπουργοί από τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς έχουν συγκεντρωθεί για συνομιλίες στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

 

Τις προηγούμενες ημέρες η Μόσχα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει μια επέκταση αλλά όχι βαθύτερες περικοπές.

Παράλληλα πτωτική είναι η πορεία των τιμών πετρελαίου σήμερα, καθώς το brent καταγράφει πτώση της τάξεως του 2,66% στα 48,66 δολ./βαρέλι και το αμερικανικό αργό -2,44% στα 44,78 δολ./βαρέλι.

Η πρόταση, την οποία ενέκριναν χθες (5/3) οι υπουργοί Ενέργειας στην Βιέννη (εκτός των υπουργών της Ρωσίας και του Καζακστάν) προβλέπει την μείωση κατά 1 εκατ. βαρέλια επιπλέον για τις χώρες του ΟΠΕΚ και για τις χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού 500 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως.
Στην συνάντηση του ΟΠΕΚ+ που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak.

Με τη Ρωσία και το Καζακστάν να μην έχουν συμφωνήσει σε μεγαλύτερες περικοπές στην παραγωγή, υπάρχει πλέον ο κίνδυνος κατάρρευσης της συνεργασίας μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, η οποία είχε συμβάλει στη στήριξη των τιμών του αργού από το 2016.
Η πετρελαϊκή ζήτηση έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την έξαρση του κορονοϊού, με τις τιμές να έχουν σημειώσει πτώση κατά 20% μέχρι στιγμής, αυτό το χρόνο.