Eurogroup: Ευρώ, Πετρέλαιο και Γουάν στο επίκεντρο

Με την Ευρώπη στην πολλαπλή μέγγενη της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, του ακριβού ευρώ, του ακόμα ακριβότερου πετρελαίου και της Κίνας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ήδη μειώσει την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ζώνης Ευρώ το 2008 από 2,5% σε 2,2%, οι υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης συνεδριάζουν από χθες στις Βρυξέλλες αναζητώντας απαντήσεις σε ολοένα και πιο πιεστικά ερωτήματα.
Του Κωνσταντινου Καλλεργη- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τρι, 13 Νοεμβρίου 2007 - 02:01


Με την Ευρώπη στην πολλαπλή μέγγενη της επιβραδυνόμενης ανάπτυξης, του ακριβού ευρώ, του ακόμα ακριβότερου πετρελαίου και της Κίνας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ήδη μειώσει την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ζώνης Ευρώ το 2008 από 2,5% σε 2,2%, οι υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης συνεδριάζουν από χθες στις Βρυξέλλες αναζητώντας απαντήσεις σε ολοένα και πιο πιεστικά ερωτήματα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κίνα και το υποτιμημένο κατά την εκτίμησή τους, γιουάν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ζώνης Ευρώ εξέτασαν εκ νέου χθες το μήνυμα που θα μεταφέρουν στο Πεκίνο, με τον πρόεδρο της ομάδας ευρώ και πρωθυπουργό (και υπουργό Οικονομικών) του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, να επισημαίνει εισερχόμενος στο συμβούλιο ότι βασικός στόχος είναι «να δώσουμε στους Κινέζους φίλους μας να καταλάβουν ότι έχουν αυξημένες υποχρεώσεις σε θέματα διεθνούς νομισματικής πολιτικής».


Στο Πεκίνο θα μεταβούν στις 27 Νοεμβρίου (αντί του αρχικώς προβλεπόμενου τέλους Οκτωβρίου) ο Γιουνκέρ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο επίτροπος οικονομικών Χοακίν Αλμούνια.


Εκείνο που ελάχιστοι φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά είναι το ενδεχόμενο υποτίμησης του ευρώ, που από καιρό απαιτεί ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εισπράττοντας μεταξύ άλλων και ειρωνείες όπως η δήλωση «μου αρέσει το δυνατό ευρώ», του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Περ Στάινμπρουκ.


Πέραν του γιουάν (και του δολαρίου) τους υπουργούς απασχολεί φυσικά το πετρέλαιο και οι παρενέργειες που ήδη έχει, πριν ακόμα φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, με τον Γιουνκέρ να σημειώνει διπλωματικά ότι «θα ήταν προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης της Ζώνης Ευρώ μια σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου».


Τέλος, οι υπουργοί αναμενόταν να εξετάσουν και δύο άλλα κάπως ευαίσθητα κι ως εκ τούτου χρονίως άλυτα θέματα. Το πρώτο είναι η χρηματοδότηση του καρκινοβατούντος δορυφορικού συστήματος εύρεσης στίγματος «Γαλιλαίος», που αντιγράφει το διάσημο αμερικανικό GPS που ακόμα βρίσκεται στα σπάργανα από μια έλλειψη πόρων που εν πολλοίς υποκρύπτει και έλλειψη ενδιαφέροντος ίσως ακόμα και έλλειψη χρησιμότητας. Η Γερμανία απαιτεί αυστηρά κρατική χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει για τις εταιρείες της τη μερίδα του λέοντος του έργου. Αλλοι πάλι προτείνουν κοινοτική συγχρηματοδότηση από τους αδιάθετους πόρους του γεωργικού ταμείου (κυρίως τα κονδύλια που επιστρέφονται λόγω κακοδιαχείρισης ή και απάτης), ιδέα την οποία απορρίπτει πλήρως το Βερολίνο και άλλοι πάλι, όπως οι Βρετανοί, θα προτιμούσαν απλώς να εγκαταλειφθεί ή όλη ιδέα.

Το δεύτερο θέμα για τους υπουργούς είναι η αναθεώρηση (με άλλα λόγια μείωση) του ελάχιστου συντελεστή του ΦΠΑ με βάση την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για δημιουργία συντελεστών 0%-5% και 10-12% για ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών.