Επιδίωξη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) και του ΑΔΜΗΕ είναι να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναλλαγών για τις νέες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού, το οποίο όχι μόνο θα ικανοποιεί τις προσδοκίες των συμμετεχόντων, αλλά θα είναι και ικανό να εκκινήσει ορθά και λειτουργικά εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, δηλαδή το επόμενο καλοκαίρι.

Αυτό σημειώνει στη συνέντευξή του στη «Ν» και στον Κώστα Δεληγιάννη, ο πρόεδρος του ΕΧΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, συμπληρώνοντας ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα πραγματοποιηθεί το επόμενο βήμα που προβλέπεται για την εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου, καθώς προγραμματίζεται η σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την αγορά της Ιταλίας, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η σύζευξη και με τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον κ. Σαββάκη, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα παρέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα ευνοούν την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού. Κατά συνέπεια, εν όψει της απόσυρσης όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ-14,23% έως το 2023, θα συμβάλει ώστε η παραγωγή ΑΠΕ να καλύψει και να αντικαταστήσει σημαντικό μέρος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής.

Πώς εξελίσσεται η ανάπτυξη των spot αγορών από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και τον ΑΔΜΗΕ, ώστε το Χρηματιστήριο Ενέργειας να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού; Από την άλλη πλευρά, ποιο είναι το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα για τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ιταλική και τη βουλγαρική και σε ποια φάση βρίσκεται η προετοιμασία τους;

«Το Σύστημα Συναλλαγών Αγορών Ενέργειας καθώς και το Σύστημα Εκκαθάρισης των Αγορών έχουν ήδη υλοποιηθεί και παραδοθεί στους συμμετέχοντες. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος δοκιμών από τους συμμετέχοντες για τη συμμετοχή τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Από τις 27 Ιανουαρίου έχει ξεκινήσει η δεύτερη περίοδος δοκιμών, η οποία περιλαμβάνει και τη συμμετοχή στις Τοπικές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες. Αυτό δηλαδή που επιδιώκουμε είναι να καταγραφούν όλες οι παρατηρήσεις των συμμετεχόντων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Συναλλαγών, το οποίο όχι μόνο θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις των νέων αγορών και τις προσδοκίες των συμμετεχόντων, αλλά θα είναι και ικανό να εκκινήσει ορθά και λειτουργικά εντός του χρονοδιαγράμματος.