Στις Κατασκευές και Αποθήκευση Ενέργειας Στρέφεται ο ΑΔΜΗΕ Λόγω Ενεργειακής Μετάβασης

Στις Κατασκευές και Αποθήκευση Ενέργειας Στρέφεται ο ΑΔΜΗΕ Λόγω Ενεργειακής Μετάβασης
energia.gr
Σαβ, 7 Μαρτίου 2020 - 09:16

Σύμφωνα με το νέο business plan που επεξεργάζεται ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), πρόκειται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στις κατασκευές και στην αποθήκευση ενέργειας, ανταποκρινόμενος στις νέες προκλήσεις που προκύπτουν απ’ την Ενεργειακή 

Μετάβαση. Σύμφωνα με τον υπό κατάρτιση σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ βλέπει σε αυτό μια μεγάλη πρόκληση να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων του, πέραν αυτής από τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος. 

Τον ΑΔΜΗΕ απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα ο σχεδιασμός του ηλεκτρικού συστήματος για να μπορέσει να υποδεχθεί και να διαχειριστεί με ασφάλεια και αξιοπιστία τη νέα προβλεπόμενη ισχύ 8-9 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2030, σε συνδυασμό με μια στρατηγική για διαφοροποίηση των εσόδων του.

Παράλληλα με την κατάρτιση σειράς μελετών, ώστε ο σχεδιασμός του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) να αποτυπωθεί με συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια για να συμπεριληφθούν τελικά στο δεκαετές αναπτυξιακό πλάνο, ο ΑΔΜΗΕ στοχεύει και σε συνεργασίες με τρίτους για την κατασκευή δικτύων, αλλά και σε υποδομές αποθήκευσης ενέργειας. Όπως αναφέρει η Καθημερινή σε πρόσφατο δημοσίευμά της «Η εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ σε έργα κατασκευής δικτύων σε συνεργασία με τρίτους εκπορεύεται κυρίως από δύο λόγους. Ο πρώτος συνδέεται με την αδυναμία της αγοράς να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις για τις νέες υποδομές σε δίκτυα και διασυνδέσεις που απαιτεί ο ενεργειακός μετασχηματισμός της χώρας, μετά μια μακρά περίοδο κρίσης που οδήγησε σε ρυθμούς χαμηλής ανάπτυξης ή και αποεπένδυσης. Ο δεύτερος συνδέεται με τους περιορισμούς που έχει ο ΑΔΜΗΕ ως εταιρεία με βασικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις που θα του επέτρεπαν να κατασκευάσει ο ίδιος κάποια μεγάλα έργα.» Όπως πληροφορείται το energia.gr η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη έρθει σε επαφές με εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους και διερευνά δυνατότητες συνεργασίας, αναλαμβάνοντας κομμάτια κατασκευαστικών αντικειμένων όπου διαθέτει τεχνογνωσία. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη του ΑΔΜΗΕ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν υπογραφεί και οι πρώτες συμφωνίες με αυτό το αντικείμενο.

Μια δεύτερη πηγή εσόδων που ανοίγει για τον ΑΔΜΗΕ η Ενεργειακή Μετάβαση, είναι η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου διεθνώς για σύμπραξη σε έργα αποθήκευσης που διευκολύνουν ή αυξάνουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία του συστήματος. Και σε αυτόν τον τομέα, οι πρώτες συμφωνίες αναμένονται εντός του έτους, ενώ παράλληλα προχωρά στην εκπόνηση μελετών για την εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης στην Κρήτη με την βοήθεια εξωτερικού συμβούλου.

Ακόμα, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει τη σύσταση μιας εξειδικευμένης τεχνικής σχολής στην οποία θα εκπαιδεύεται προσωπικό για να απασχοληθεί στη συνέχεια από τον ίδιο τον ΑΔΜΗΕ αλλά και να διοχετευθεί στην αγορά, η οποία και αναζητά κατάλληλα εκπαιδευμένους τεχνικούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ πιστώνεται ήδη το γεγονός ότι κατόρθωσε να συστήσει και να στελεχώσει μια εταιρεία ειδικού σκοπού ως θυγατρική, την Αριάδνη Ιnterconnection, σε χρόνο-ρεκόρ, προσελκύοντας εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό τόσο από το δυναμικό εντός της χώρας όσο και από Έλληνες που αναζήτησαν εργασία στο εξωτερικό (brain regain) στα χρόνια της κρίσης. Τα νέα σχέδια του ΑΔΜΗΕ προχωρούν παράλληλα με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας.