Με χθεσινή απόφασή του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 10.265.000,00 ευρώ, για την κάλυψη δαπάνης επιχορήγησης της ΛΑΡΚΟ, για την κάλυψη δαπανών εκπλήρωσης της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης, καθώς και των λειτουργικών δαπανών της για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της, που θα προκύψουν από τη θέση 

της εταιρείας σε ειδική διαχείριση και έως το πέρας αυτής, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 21 του Ν. 4664/2020 (ΦΕΚ 32/Α). Αξίζει  να αναφερθεί ότι το σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε προ ημερών, περιλαμβάνει την άμεση εγκατάσταση Ειδικού Διαχειριστή και την επιχορήγησή του, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας κατά τους πρώτους μήνες από την εγκατάστασή του.

Ο νέος διαχειριστής θα υλοποιήσει πρόγραμμα συγκράτησης των δαπανών της ΛΑΡΚΟ, σε μια προσπάθεια να ανακόψει το ανεξέλεγκτο και πολλαπλάσιο των εσόδων, κόστος παραγωγής της βιομηχανίας, η οποία λειτουργεί υπό το βάρος μεγάλων ζημιών.

Με την απόφαση για την υπαγωγή της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών, ανοίγει στην ουσία ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή της, όπως προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε στις 12 του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην τροπολογία, στόχος είναι να εφαρμοστεί η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 που προβλέπει το διαχωρισμό των στοιχείων ενεργητικού της εταιρείας και την διεξαγωγή δύο παράλληλων διαγωνισμών, την ίδια ημέρα, για τα ορυχεία και για το εργοστάσιο, ώστε να προκύψει ο επενδυτής ο οποίος θα συνάψει νέες συμβάσεις με όσους εκ των εργαζομένων παραμείνουν στις θέσεις τους.