Οι επιπτώσεις από την μέχρι τώρα μεγάλη εξάπλωση της επιδημίας του Covid 19, είναι πλέον ορατές στην μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας εντείνοντας τις ανησυχίες για απότομο φρένο της κινεζικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, ενδεχομένως στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1990. Ηδη οι κινεζικές εξαγωγές κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους σημείωσαν δραματική συρρίκνωση ενώ το ίδιο διάστημα σημαντική ήταν και η πτώση των εισαγωγών.

Πιο συγκεκριμένα οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 17,2% στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με τα επίπεδα του περσινού διμήνου, ενώ αναλυτές σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters προέβλεπαν μικρότερη πτώση της τάξης του 14%. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές ήταν μειωμένες 4%, εμφανώς καλύτερα από τις προβλέψεις για πτώση 15%.

Στο εμπορικό ισοζύγιο, η Κίνα εμφάνισε έλλειμμα 7,09 δισ. δολαρίων, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για πλεόνασμα 24,6 δισ. δολαρίων.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 25,37 δισ. δολάρια στους πρώτους δύο μήνες του έτους, σύμφωνα πάντα με υπολογισμούς του Reuters, έχοντας συρρικνωθεί σημαντικά, σε σύγκριση με το πλεόνασμα 42,16 δισ. δολαρίων του περσινού διμήνου.