«Βουτιά» των Tιμών Πετρελαίου στις Διεθνείς Αγορές

Απώλειες άνω των τριών δολαρίων κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές του «μαύρου χρυσού», έπειτα από τη δημοσιοποίηση της μηνιαίας έκθεσης του ΙΕΑ, στην οποία ο διεθνής οργανισμός αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2007 και το 2008.
Τρι, 13 Νοεμβρίου 2007 - 13:03

Απώλειες άνω των τριών δολαρίων κατέγραψε σήμερα η τιμή του αργού – σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών μηνών – έπειτα από την είδηση ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2007 και το 2008.

Η τιμή του αργού για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχωρούσε στις 8.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στο NYMEX κατά 3,42 δολάρια, ή 3,6%, φτάνοντας στα 91,20 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή η τιμή του Brent στο Λονδίνο βρισκόταν στα 88,80 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά 3,18 δολάρια, ή 3,5%.

Η σημαντική πτώση των τιμών αποδίδεται στη σημερινή ανακοίνωση του ΙΕΑ ότι αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2007 και το 2008, επικαλούμενος ενδείξεις ότι το πρόσφατο ράλι των τιμών προς τα 100 δολάρια το βαρέλι έχει περιορίσει την κατανάλωση.

Ο ΙΕΑ υποβάθμισε, στην μηνιαία έκθεσή του, τις προβλέψεις για τη ζήτηση στο τέταρτο τρίμηνο του έτους κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών πετρελαίου, των χαμηλότερων απ’ ό,τι αναμενόταν οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ και την πρώην Σοβιετική Ένωση αλλά και των καθυστερήσεων στην αναπλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης.

Όσον αφορά στη ζήτηση το 2008, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 87,69 εκατ. βαρέλια την ημέρα, 300.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις του.


Σημειώνεται ότι οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΙΕΑ έρχονται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι συνέπειες της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της αποδυνάμωσης του δολαρίου.