Η απάντηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η εταιρεία έχει καταλήξει σε μη δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά πάρκων ισχύος 270 MW της εταιρείας RF Energy στην Εύβοια, αναφέρει μεταξύ άλλων επίκαιρο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο». Αυτή την περίοδο διεξάγεται ο νομικός τεχνικός και οικονομικός έλεγχος,

ενώ η οριστική απόφαση για την εξαγορά αναμένεται μέχρι τις 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πάρκα της RF Energy συγκαταλέγονται σε μεγάλα projects ΑΠΕ της ελληνικής αγοράς που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης.

Φαίνεται, πάντως, ότι η αγορά των αιολικών εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για ξένους παίκτες. Όπως αναφέρει το «Κ» το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας βρέθηκαν, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν επενδυτικές ευκαιρίες, αρκετές ξένες εταιρείες. Μεταξύ αυτών η δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, η οποία εξετάζει ευκαιρίες για υπεράκτια αιολικά πάρκα, με έμφαση στο βόρειο Αιγαίο. Ακόμα μία εταιρεία, η αμερικανική Invenergy, η οποία είχε συναντήσεις με φορείς στην ελληνική αγορά, φέρεται επίσης να ενδιαφέρεται για υπεράκτια αιολικά πάρκα στο νότιο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε βρεθεί στην Ελλάδα εξετάζοντας επενδυτικές ευκαιρίες για υπεράκτια αιολικά πάρκα η νορβηγική εταιρεία Equinor.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι ότι, εξαιτίας των μελτεμιών, μπορούν να υποστηρίξουν το σύστημα ηλεκτρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα χερσαία πάρκα εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή. Το μειονέκτημα που έχουν διαπιστώσει μέχρι στιγμής όλοι οι ξένοι επενδυτές που έχουν έρθει στη χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, από την εποχή που η αλήστου μνήμης πρώην υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη είχε νομοθετήσει ότι τα θαλάσσια πάρκα θα υλοποιηθούν έπειτα από κρατικούς διαγωνισμούς που ποτέ δεν έγιναν. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι υπάρχει κινητικότητα και μελετώνται διάφορα σενάρια για να καλυφθεί το νομοθετικό κενό, ανοίγοντας τον δρόμο για το «next big thing» της αγοράς ΑΠΕ, τα offshore αιολικά.