"Η Σαουδική Αραβία θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο που παράγεται από το εργοστάσιο αερίου Fadhili για να αντισταθμίσει περίπου 250.000 βαρέλια ημερησίως εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου που θα επιτρέψει στο Βασίλειο να αυξήσει τις ακατέργαστες εξαγωγές κατά τους προσεχείς μήνες σε πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.
Η άνοδος των εξαγωγών οφείλεται στην αύξηση των εντάσεων στις αγορές πετρελαίου μετά από τη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας στις 6 Μαρτίου που είχαν ως αντικείμενο την περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του WTI έπεσαν κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι φόβοι για επικείμενο πόλεμο τιμών μεταξύ παραγωγών έγιναν πραγματικότητα.
Η πανδημία του κορωναϊού προκαλεί ραγδαία μείωση στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου και χαμηλή οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών κρατών εκτός ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Ρωσία, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης στις 6 Μαρτίου για μεγαλύτερες περικοπές στα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου.
Την περασμένη Παρασκευή, 13 Μαρτίου, οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν εβδομαδιαίες απώλειες σχεδόν κατά 20% και κατέγραψαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και 29 χρόνια λόγω της χαμηλής ζήτησης που σχετίζεται με το κορωναϊό, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο αυξανόμενης υπερπροσφοράς.
Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τον Απρίλιο θα αυξήσει την προμήθεια αργού πετρελαίου σε 12,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), η Σαουδική Αραβία καταναλώνει κατά μέσο όρο 3,15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, υποδεικνύοντας ότι η παραγωγή θα είναι περίπου 9,15 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, το νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου θα επιτρέψει στο βασίλειο να αυξήσει τις εξαγωγές πέρα από την ποσότητα αυτή.