«Το Μεγαλόπνοο Έργο του Πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη Υλοποιείται». Δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστου Βερελή σχετικά με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης ο κ. Φώλιας μιλώντας στην Βουλή μεταξύ άλλων εδήλωσε:
Παρ, 16 Νοεμβρίου 2007 - 06:40

 Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστου Βερελή σχετικά με τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης ο κ. Φώλιας μιλώντας στην Βουλή μεταξύ άλλων εδήλωσε:

«Πριν από δεκατέσσερα χρόνια συνελήφθη αυτή η ιδέα, αυτό το όραμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια, το Μάρτιο του 2007, υπεγράφη επιτέλους αυτή η διακρατική σύμβαση χάρη κυρίως στην προσήλωση, την επιμονή, την εργατικότητα και το όραμα του προκατόχου μου και νυν Προέδρου της Βουλής κυρίου Δημήτρη Σιούφα.

Η σύμβαση, όπως είναι γνωστό, προβλέπει τα εταιρικά μερίδια να κατανέμονται κατά 99% σε τρεις ομάδες εταιρειών Ρωσίας-Βουλγαρίας-Ελλάδος και το 1% να ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο το οποίο θα συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν τρεις τριμερείς συναντήσεις των εκπροσώπων των εταιρειών οι οποίες και θα αποτελέσουν τη διεθνή εταιρεία που θα υλοποιήσει το όλο έργο.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή πήγα στη Μόσχα όπου συναντήθηκα με τους ομολόγους μου τόσο της Ρωσίας όσο και της Βουλγαρίας που έτυχε να είναι εκεί, με στόχο να κινήσουμε πιο γρήγορα τους ρυθμούς υλοποίησης της διεθνούς εταιρείας. Συμφωνήσαμε ότι ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί και να είναι πολύ γρήγορος και χθες, σήμερα και ενδεχομένως και αύριο πραγματοποιείται συνάντηση εκπροσώπων των τριών ομάδων των εταιρειών στην Αθήνα. Χθες ήλθαν οι Ρώσοι εκπρόσωποι και σήμερα έρχονται οι Βούλγαροι εκπρόσωποι ούτως ώστε να καταλήξουν σήμερα ή αύριο σε μία καταρχήν συμφωνία όσον αφορά την εταιρεία που θα ιδρυθεί.

Τα θέματα τα οποία συζητούνται, ως γνωστόν, είναι να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η χρηματοδότηση του έργου, να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της μειοψηφίας, να αποφασιστεί η έδρα της εταιρείας, να ανατεθεί επικαιροποιημένη οικονομοτεχνική μελέτη.

Όπως βλέπετε, κύριοι συνάδελφοι, και χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να το πω, οι κινήσεις που ξεκίνησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου και που εμείς συνεχίζουμε κινούνται προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτής της εταιρείας ούτως ώστε και το μεγαλόπνοο έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να υλοποιηθεί και να μπει σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Φώλιας ανέφερε:

«Το θέμα της διασφαλίσης του πετρελαίου είναι θέμα που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών, οι οποίες διαπραγματεύονται σήμερα. Όπως είπα, το 99% της εταιρείας ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες και διαπραγματεύονται και είναι αυτές οι οποίες και θα επενδύσουν και θα προσδοκούν και ένα κέρδος από αυτόν τον αγωγό. Κανείς δεν επενδύει για να χάσει τα λεφτά του. Από εκεί και πέρα, είμαι βέβαιος ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατό που απαιτείται ως εταίροι στο μεγάλο αυτό σχήμα για τη βιωσιμότητα αυτού του αγωγού.

Να σας αναφέρω ότι στην αγορά φυσικού αερίου δεν υπάρχει καρότο. Ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι μια ξεκάθαρη συμφωνία που έχει γίνει χωρίς καρότο, χωρίς μαστίγια, χωρίς προεκτάσεις και χωρίς όρους. Αυτό είναι δεδομένο.

Όσον αφορά τα επιπλέον χρόνια προμήθειας φυσικού αερίου δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Υπάρχει πρόνοια για δέκα χρόνια παραπάνω από τη λήξη της παρούσας συμβάσεως. Υπήρξε σκέψη, όπως έχει κατατεθεί και με δημόσιες δηλώσεις, για επέκταση αυτής της συμφωνίας, αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση.

Όσον αφορά τις τελετές, θέλω να είστε βέβαιος ότι οι τελετές για τις τελετές ούτε έγιναν ούτε πρόκειται να γίνουν. Εάν θα γίνουν, θα γίνουν γιατί χρωστάμε να κάνουμε αυτές τις τελετές, διότι κάτι έχουμε να παρουσιάσουμε.»