Σύμφωνα με την από 21.03.2020 ανακοίνωση του ΕΧΕ, η έναρξη της Αγοράς Παραγώγων του ξεκινά σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, με την πρώτη συνεδρίαση διαπραγμάτευσης  προθεσμιακών προϊόντων. Η αγορά θα λειτουργεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τον από 4.3.2020 εγκεκριμένο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «Κανονισμό Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς (Αγοράς Παραγώγων)» και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτού Αποφάσεις του ΕΧΕ.

Η «πρεμιέρα» της αγοράς παραγώγων έρχεται έπειτα από τις δύο επιτυχημένες προσομοιώσεις, στη δεύτερη από την οποία συμμετείχε η ΔΕΗ ως ειδικός διαπραγματευτής.

Η ΔΕΗ στο ρόλο του market maker («Ειδικού Διαπραγματευτή») θα εισαγάγει τα πρώτα προθεσμιακά προϊόντα (τρία παράγωγα φορτίου βάσης με μηνιαία, τριμηνιαία και ετήσια χρονική διάρκεια και τρία παράγωγα φορτίου αιχμής, επίσης μηνιαία, τριμηνιαία και ετήσια), δηλαδή  χρηματοοικονομικά προϊόντα ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση.

Όπως είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΝ, στη δεύτερη εικονική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε γενική δοκιμή του συστήματος διαπραγμάτευσης. Στην προσομοίωση έδωσαν το παρών 8 μέλη του ΕΧΕ που εισήγαγαν 532 εντολές και πραγματοποίησαν 125 συναλλαγές.

Πάντως έτσι όπως είναι η κατάσταση τόσο στη χρηματιστηριακή αγορά, όσο και στον κλάδο των προμηθευτών ρεύματος, οι προσδοκίες περιορίζονται κατά βάση στο να λειτουργήσει τεχνικά το σύστημα χωρίς προβλήματα, (όπως άλλωστε είχε γίνει κατά τις γενικές δοκιμές που έχουν προηγηθεί), καθώς δεν υπάρχει …φως ούτε καν για εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων.