Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε μία νέα συμφωνία εισαγωγής LNG με τη γαλλική TotalEnergies. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν δημοσιευτεί, ωστόσο η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο σχέδιο της Άγκυρας να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς προμηθευτές της

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε πως η υπογραφή της συμφωνίας με την Total θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Χιούστον. Η συμφωνία παροχής ΥΦΑ από την Total προς τον κρατικό τουρκικό πάροχο Botas θα ξεκινήσει το 2027 και θα έχει τουλάχιστον δεκαετή διάρκεια. Ο ακριβής όγκος αερίου δεν έχει γίνει γνωστός, εντούτοις τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως η ποσότητα που θα πουλήσει η Total θα είναι μικρότερη από τα 4 δις κυβικά μέτρα ανά έτος που θα προσφέρει η Shell. Η αντίστοιχη συμφωνία με τη Shell είχε υπογραφεί πριν μία εβδομάδα, ενώ τον Μάϊο είχε υπογράφει και με την ExxonMobil για 2,5 εκατομμύρια τόνους (5,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) ανά έτος.

Οι τουρκικές εισαγωγές φυσικού αερίου ανά χώρα προέλευσης. Πηγή: Bloomberg.

Οι συμφωνίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο διαφοροποίησης των παρόχων ΥΦΑ που προωθεί η Άγκυρα. Μέσα στην επόμενη τριετία, τα σημαντικότερα συμβόλαια φυσικού αερίου της Τουρκίας πρόκειται να λήξουν. Το 2025 ολοκληρώνεται η ισχύουσα συμφωνία με τη Ρωσία, το 2026 με το Ιράν, και το 2027 με την Αλγερία. Ως εκ τούτου, η είσοδος νέων παρόχων του καυσίμου στην τουρκική αγορά θα βοηθήσει την Τουρκία να διαπραγματευτεί ευνοϊκότερα συμβόλαια με τους εταίρους της στην περιοχή. Παράλληλα, η Άγκυρα επιθυμεί να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Καυκάσου, Μέσης Ανατολής, και Ευρώπης, με το φυσικό αέριο να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο.