Νέα Σελίδα στις Ελληνο - Τουρκικές Σχέσεις

Την ερχόμενη Κυριακή (18/11) εγκαινιάζεται με κάθε επισημότητα από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και Τουρκίας ο διασυνοριακός αγωγός Φυσικού Αερίου που συνδέει τη Τουρκική πόλη Κερατσαμπέι, Νοτιοανατολικά του Μαρμαρά, με την Κομοτηνή.
Του Κ.Ν. Σταμπολή
Παρ, 16 Νοεμβρίου 2007 - 08:29

Την ερχόμενη Κυριακή (18/11) εγκαινιάζεται με κάθε επισημότητα από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και Τουρκίας ο διασυνοριακός αγωγός Φυσικού Αερίου που συνδέει τη Τουρκική πόλη Κερατσαμπέι, Νοτιοανατολικά του Μαρμαρά, με την Κομοτηνή. Ο αγωγός αυτός εάν και σχετικά μικρός σε μήκος, 280 χλμ., έχει ιδιαίτερη σημασία σε ότι αφορά τις συνολικές σχέσεις των δύο χωρών αλλά και λόγω του ευρύτερου ρόλου που αναμένεται να παίξει στα ενεργειακά πράγματα της ΝΑ Ευρώπης.

Σε διμερές επίπεδο ο αγωγός αυτός σημαίνει πρωτίστως σύσφιξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών με την ροή Τουρκικού φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την αγορά του από την Ελλάδα βάση σύμβασης μεταξύ των δύο κρατικών εταιρειών, δηλ. της ΔΕΠΑ και της BOTAS. Όμως η ενοποίηση των δικτύων αγωγών φυσικού αερίου των δύο χωρών σημαίνει ακόμη κάτι πιο σημαντικό και αυτό είναι επακόλουθο της βελτίωσης των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών. Διότι εάν οι σχέσεις αυτές στο σύνολό τους δεν είχαν καλυτερεύσει εντυπωσιακά τα τελευταία πέντε χρόνια η ανωτέρω ενεργειακή διασύνδεση θα ήτο αδιανόητη. Όπως και αυτή της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών η οποία έχει ήδη επιτευχθεί σε μικρή κλίμακα (διασύνδεση στα 150 KVA) ενώ τον Φεβρουάριο του 2008 αυτά θα ενωθούν κανονικά στα 400 KVA.

Η διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων εάν και θεωρείται αυτονόητη στα πλαίσιο της δημιουργίας και λειτουργίας της ενιαίας αγοράς ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, δηλ. του Energy Community, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν ήτο δυνατή λόγω του τεταμένου πολιτικού κλίματος Όχι ασφαλώς ότι οι ενεργειακές διασυνδέσεις θα συμβάλλουν στο να λυθούν δια μαγείας οι Ελληνο - Τουρκικές διαφορές για την υφαλοκρηπίδα, τις ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης στο Αιγαίο και το FIR Αθηνών, το οποίο και δεν αποδέχεται η Άγκυρα, και μας προκαλεί ανοικτά με τις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

Η δέσμευση της Ελλάδος για εισαγωγή Τουρκικού αερίου σε πρώτη φάση, και Ρωσικού και Ιρανικού σε δεύτερη, μέσω του συστήματος της BOTAS αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη της χώρας μας προς την γείτονα. Εμπιστοσύνη που επιδείξαμε άλλωστε σε ένα ακόμα πιο σοβαρό θέμα, δηλ. στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να κάνει το νέο αυτό βήμα η Ελλάδα, έβαλε πίσω της για μία ακόμη φορά την αδιαλλαξία της Άγκυρας και την κακή της συμπεριφορά σε πλείστα όσα θέματα. Ουσιαστικά από την Κυριακή ξεκινά μία νέα σελίδα στις Ελληνο - Τουρκικές σχέσεις. Τουλάχιστον αυτό θέλουμε να ελπίζουμε. Από την Άγκυρα εξαρτάται τώρα εάν θα κάνει κάποια ουσιαστικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση που θα επιτρέψουν την επίλυση των σοβαρών γεωπολιτικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ακόμα μεταξύ των δύο χωρών.

 Η άρση του casus belli στο Αιγαίο, η αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου, όπως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι η ανταπόκριση που περιμένει η Αθήνα. Και που θα επιτρέψει μία συνολική διαπραγμάτευση για το Αιγαίο, η αξιοποίηση των πετρελαϊκών πόρων του οποίου θα αποβεί προς όφελος και των δύο χωρών.