Με τα σημάδια και της οικονομικής καταστροφής που φέρνει σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία του κορωνοϊού ορατά ακόμα και από τους πιο δύσπιστους, εννέα ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών της ΕΕ πήραν την πρωτοβουλία για τη λήψη μέτρων στήριξης των οικονομιών τους. Στην τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στις 17:00 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, το κύριο αντικείμενό της θα είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό και η αντιμετώπισή του.

Ο Κ. Μητσοτάκης, ο Εμ. Μακρόν και ακόμη επτά ευρωπαίοι ηγέτες, αυτοί  της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Σλοβενίας, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία τάσσονται υπέρ της έκδοσης ενός "Ομολόγου-Corona" με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων προς όφελος όλων των εταίρων.

Οι εννέα που συνέταξαν την επιστολή ήταν σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου χαράξουν μία κοινή στρατηγική απέναντι ουσιαστικά στο Βερολίνο που εξακολουθεί να κρατά αρνητική στάση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά το ευρωομόλογο.

όπως γίνεται αντιληπτό, η κίνηση των "9" επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το ρήγμα που επικρατεί στους κόλπους της Ε.Ε. καθώς σε μια ακόμη κρίσιμη στιγμή – την δυσκολότερη που περνά ο πλανήτης - δεν υπάρχει κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση μιας τόσο σοβαρής κατάστασης που αναμένεται να φέρει ριζικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία.

Πάντως αυτή τη φορά η Ελλάδα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις, πρωταγωνιστεί και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου πιο δίκαιου απέναντι σε όλα τα κράτη – μέλη.

Από την άλλη βέβαια το μέτωπο του Βορρά καλά κρατεί καθώς στο πλευρό της Μέρκελ συντάσσονται Ολλανδία, Φιλανδία,Δανία, Αυστρία και Σουηδία που αντιδρούν στην έκδοση ενός ευρωομολόγου για τον Κορονοϊό, υποστηρίζοντας πως ήδη έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα ενίσχυσης των χωρών που έχουν πληγεί από την νόσο.

"Στη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίου, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ακόμη και σε περιόδους κρίσης είναι απαραίτητο εγγύηση και έλεγχος να παραμένουν σε ένα χέρι" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απορρίπτοντας εμμέσως την έκδοση ευρωομόλογου. Στο Βερολίνο σημειώνουν πως η Γερμανική κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει σε μία κίνηση που ενδεχομένως να δημιουργήσει μια νέα κρίση χρέους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην σημερινή τηλεδιάσκεψη Κορυφής θα τονίσει την ανάγκη χρησιμοποίησης όλων των εργαλείων χρηματοδότησης, προκειμένου να υπάρξει ένα ισχυρό πακέτο βοήθειας αλλά και για να αποδείξει η Ευρώπη πως μπορεί συλλογικά να αντιμετωπίζει τόσο σημαντικές κρίσεις, ενώ παράλληλα θα θα τονίσει πως σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές απαιτούνται άμεσες λύσεις και όχι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό τον λόγο θα ζητήσει οι οποίες αποφάσεις να ληφθούν άμεσα.