Λύθηκαν οι Γρίφοι για Καύσιμα - Ακίνητα

Βρέθηκε η λύση για την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης καθώς και για την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Επειτα από αναζήτηση που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες, τελικώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρήκε τους τρόπους για να λύσει τον γρίφο, που προς στιγμή φάνταζε άλυτος.
Του Προκοπη Χατζηνικολαου-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δευ, 19 Νοεμβρίου 2007 - 00:50


Βρέθηκε η λύση για την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης καθώς και για την επιβολή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Επειτα από αναζήτηση που διήρκεσε αρκετές εβδομάδες, τελικώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρήκε τους τρόπους για να λύσει τον γρίφο, που προς στιγμή φάνταζε άλυτος. Οι βενζινοπώλες και τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) αναλαμβάνουν, οι μεν πρώτοι το έργο της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, ενώ η ΓΓΠΣ την εφαρμογή του ενιαίου φόρου με στόχο την απλοποίηση της φορολογίας στα ακίνητα. Το νομοσχέδιο, όπως έχει εξαγγείλει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, θα κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Νομεβρίου - αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι διατάξεις του θα τεθούν σε ισχύ την 1.1.2008 σε ό,τι αφορά τα καύσιμα και στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους για τον ενιαίο φόρο. Αναλυτικά, οι λύσεις που επελέγησαν με όλες τους τις λεπτομέρειες -μένει φυσικά να διευκρινισθούν ορισμένα πράγματα ακόμα- είναι οι ακόλουθες:


Ο κρίσιμος ρόλος ανήκει στα πρατήρια


Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών από την 1.1.2008 το πετρέλαιο κίνησης και αυτό της θέρμανσης θα έχουν την ίδια τιμή. Ωστόσο, οι καταναλωτές θα πληρώνουν λιγότερα, δηλαδή θα αφαιρούνται περίπου 272 ευρώ κατά την πώληση του πετρελαίου θέρμανσης από τον πρατηριούχο. Ειδικότερα, η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης μέχρι τον πρατηριούχο θα γίνεται σε ενιαία τιμή. Μέχρι εκείνο το στάδιο όλοι οι εμπλεκόμενοι θα αγοράζουν πετρέλαιο στην ίδια τιμή. Οταν το πετρέλαιο πωληθεί, για παράδειγμα, για λόγους θέρμανσης στη σχετική απόδειξη θα αναγράφεται: 1.000 λίτρα x 1 εύρω το λίτρο = 1.000 ευρώ - 272 ευρώ = 728 ευρώ. Ο διαχειριστής, για παράδειγμα, της πολυκατοικίας θα καταβάλλει το ποσό των 728 ευρώ και θα λαμβάνει απόδειξη για το ποσό αυτό. Παράλληλα στην απόδειξη θα αναγράφονται τα στοιχεία του διαχειριστή της πολυκατοικίας (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, οδός κ.λπ.).


Ο πρατηριούχος θα αποστέλλει με email ή με fax στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών την απόδειξη ή τις αποδείξεις εφόσον έχει παραδώσει αρκετές ποσότητες καυσίμων. Το υπουργείο Οικονομικών θα δίδει εντολή να πιστωθεί ο λογαριασμός με το ποσό των 272 ευρώ σε διάστημα το πολύ τριών ημερών. Για τη διασφάλιση της διαδικασίας και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εικονικής παράδοσης πετρελαίου θέρμανσης, το υπ. Οικονομικών δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα στοιχεία τα οποία θα αποστέλλουν οι πρατηριούχοι. Αν καταγράφεται κάτι λάθος, τότε δεν θα δίνεται η επιστροφή φόρου και θα ελέγχονται οι πρατηριούχοι.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα προκαταβάλλει στους πρατηριούχους τη διαφορά του ΕΦΚ για διάστημα δύο μηνών (θα χρησιμοποιηθούν τα περυσινά στοιχεία πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης των πρατηριών), προκειμένου να μη χρειασθεί να εκταμιεύσουν σημαντικά κεφάλαια ή να προχωρήσουν σε δανεισμό. Σχετικά με τον κίνδυνο αποθεματοποίησης πετρελαίου θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους το υπουργείο, για να επιστρέφει τους φόρους στους πρατηριούχους και στους αυτόνομους μεταπωλητές, θα ζητάει στοιχεία με τον τελωνισμό των καυσίμων. Εφόσον έχει γίνει μετά την 1.1.2008 τα ποσά θα επιστρέφονται στους πρατηριούχους.


Ο πρόεδρος των πρατηριούχων, κ. Μιχάλης Κιούσης, τόνισε στην «Κ» ότι το σύστημα αυτό θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πάταξη του λαθρεμπορίου, ωστόσο, σημειώνει, ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα και για το αγροτικό πετρελαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Απριλίου το υπουργείο θα έχει θεσπίσει μέτρα και για τη διάθεση του αγροτικού πετρελαίου, ενώ θα ξεκινήσει συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία μητρώου αγροτών.