Η διαφοροποίηση του επιχειρησιακού χαρτοφυλακίου και η στέρεη οργανωτική δομή συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη, επισημαίνει η διοίκηση της Viohalco, στο σχόλιό της για την πορεία της φετινής χρονιάς. Όπως τονίζεται, αν και οι συνθήκες αγοράς για το 2020 αναμένεται ότι θα διαφέρουν ανά κλάδο,

 

 

προβλέπεται ότι οι στρατηγικές επενδύσεις σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας σε όλους τους κλάδους θα ενισχύσουν περισσότερο τα χαρτοφυλάκια προϊόντων των εταιρειών της Viohalco.

Οι εταιρείες του ομίλου παραμένουν προσηλωμένες στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική τους να ενισχύσουν τη θέση τους στις αγορές τους, μέσω συνεχιζόμενων επενδυτικών προγραμμάτων και τεχνολογικών καινοτομιών, σε συνδυασμό με βελτιώσεις του κόστους και της λειτουργικής αποδοτικότητας. Στο μεταξύ, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό, η πρόβλεψη της πλήρους έκτασης και διάρκειας των επιχειρηματικών και οικονομικών επιπτώσεων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη. Η παρατεταμένη εξάπλωση του ιού Covid-19 αναμένεται να επηρεάσει τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, αλλά ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι σχετίζονται με τους περιορισμούς που μπορεί να τεθούν από τις αρμόδιες αρχές, καθώς επίσης και με περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας εν γένει.

Επισκόπηση 2019

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco για το 2019 ανήλθε σε 4,198 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 4,7% έναντι του περασμένου έτους. Η μείωση αυτή προήλθε κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών μετάλλων, ειδικά στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα, και λόγω των χαμηλότερων όγκων σε ορισμένους κλάδους, εξαιτίας της επιβράδυνσης της αγοράς που παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε συνολικά σε 302 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ το ενοποιημένο EBITDA, συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης των τιμών μετάλλων, μειώθηκε κατά 18% στα 273 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος της Viohalco για το έτος ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ έναντι 96 εκατ. ευρώ το 2018, επηρεασμένα κυρίως από τις χαμηλότερες τιμές μετάλλων. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους της περιόδου ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των κλάδων της Viohalco, τα καλώδια κατέγραψαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, όπου όλες οι επιχειρηματικές μονάδες είχαν θετικές επιδόσεις, με την αύξηση του κύκλου εργασιών να ανέρχεται σε 20%. Παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η αγορά για τα πλατέα προϊόντα έλασης αλουμινίου ήταν σταθερή το 2019, ενώ η ζήτηση προήλθε κυρίως από τους τομείς συσκευασίας, μεταφορών, καθώς και τους βιομηχανικούς τομείς. Οι όγκοι πωλήσεων του κλάδου χαλκού διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2018, με τις πωλήσεις σωλήνων χαλκού να παρουσιάζουν αύξηση παρά την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στις ευρωπαϊκές αγορές που μείωσαν σημαντικά τη ζήτηση, ιδιαιτέρως για προϊόντα έλασης. Για τον χάλυβα το 2019 ήταν ένα έτος με πολλές προκλήσεις.

Οι δυσχέρειες οφείλονταν σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής, η διεθνής πτώση των τιμών χάλυβα, και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας. Όσον αφορά τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων, τον Οκτώβριο του 2019 συστάθηκε επίσημα η Noval Property ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) και κατέστη η δεύτερη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα, με βάση την αξία ακινήτων.

(Από τη Ναυτεμπορική)