Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως αναστέλλεται προληπτικά η λειτουργία του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες. Επίσης, πρόσθεσε πως όλες οι μονάδες της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας λειτουργούν με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους. Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού

 

 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι και διαπιστώθηκε πως 22 που επέστρεψαν από το εξωτερικό παραβίασαν όρους καραντίνας.

«Το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Βόλτες για ώρες μακριά από το σπίτι εξυπηρετούν τον ιό. Αν κάποιοι δεν εξυπηρετούν τους νόμους η επιλογή είναι περισσότερα μέτρα. Μέχρι τώρα έχουμε διανύσει δρόμο και είμαστε ακόμα στην αρχή. Πρέπει να μείνουμε σπίτι, χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εξαιρέσεις» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Από την πλευρά του, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα ανέρχονται σε 43, τα συνολικά κρούσματα είναι 1.212 με τα νέα να υπολογ σε 56.

72 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ πέντε έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

H Επιτροπή ενέκρινε την χορήγηση φαρμάκου το οποίο θα δίνεται τόσο σε ασθενείς στα νοσοκομεία όσο και σε άτομα δεν νοσηλεύονται. Όσοι δεν νοσηλεύονται θα συμπληρώνουν ειδικό έντυπο και στη συνέχεια θα μπορούν να προμηθευτούν το φάρμακο.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των παιδιών λέγοντας πως δεν πρέπει να διακόπτεται. Συστήνεται ο έγκυρος εμβολιασμός των παιδιών μέχρι την ηλικία των 2 ετών, ιδιαιτέρως για τα πρώτης προτεραιότητας. Για τα παιδιά άνω των 2 ετών θα προγραμματιστούν εκ νέου οι επαναληπτικές δόσεις.

Πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος, αφού προβλήθηκε επιβάτης. Ελέγχθηκε το πλήρωμα.

«Είμαστε στη φάση του μετριασμού. Σε αυτή τη φάση είναι το ποιο αποτελεσματικό μέτρο που μπορούσαμε να έχουμε» είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν θα ξεχάσω τη συζήτηση που είχα με τον Μανώλη Γλέζο. Ας αντιμετωπίσουμε και εμείς ηρωικά την πανδημία», κατέληξε.