Σε παγκόσμιο brain storming έχει οδηγήσει την κοινότητα της τεχνολογίας η επέλαση του κορονοϊού. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη που παρατηρείται σε αναλώσιμα υλικά, όπως οι προστατευτικές μάσκες, αλλά και να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι στην κατασκευή της με την ενεργοποίηση και δικτύωση των κατανεμημένων ανά τον κόσμο παραγωγών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια, έντονη είναι η κινητοποίηση των εταιρειών τόσο των νεοφυών όσο και των πιο ώριμων, καθώς και των ερευνητών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ήδη έχουν δημιουργηθεί κοινότητες παγκοσμίως που αριθμούν πάνω από τα 53.000 μέλη που ανήκουν στους προμηθευτές και παραγωγούς υγειονομικού υλικού μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Πολυπληθής είναι και η ελληνική κοινότητα που συμμετέχει σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια, με στόχο την υποστήριξη της χώρας μας σε τρέχουσες ανάγκες υλικού και όχι μόνο.

Όπως τονίζει μέλος αυτής της κοινότητας, «στόχος μας είναι η ανάπτυξη λύσεων άμεσα εφαρμόσιμων, με ανοιχτά πρότυπα προς όλους τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές σύμφωνα με τα δεδομένα των υπαρχόντων πρώτων υλών ανά χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά και των δυνατοτήτων των παραγωγών». Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει το πλεονέκτημα της άμεσης παραγωγής, αλλά και το μειονέκτημα της παραγωγής λίγων κομματιών, μιας και λόγω του χρόνου κατασκευής που απαιτείται δεν μπορεί να καλύψει μαζική ζήτηση χιλιάδων τεμαχίων.

Στην Ελλάδα, αντίστοιχες ομάδες, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη παραδόθηκαν σε δύο νοσοκομεία της χώρας οι πρώτες 60 μάσκες που παρήχθησαν από εκτυπωτή 3D, με υγειονομικό υλικό που δημιουργήθηκε από την ερευνητική ομάδα του TED 3D.

Όπως τονίζεται, εφόσον υπάρχουν οι πρώτες ύλες, στόχος είναι η παραγωγή και διάθεση 700 τεμαχίων την ημέρα.

Αντίστοιχα, η ομάδα εθελοντών «Hellas COVID19 3D Printing Supplies» έχει αρχίσει τη δημιουργία προστατευτικών υλικών για τους ανθρώπους του υγειονομικού χώρου. Εκατό βαλβίδες αναπνευστήρων ανά δύο ημέρες μπορεί να παράγει, μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης, το Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο εξοπλισμός και το επιστημονικό προσωπικό του οποίου τέθηκε στη διάθεση του ΕΟΔΥ για την κάλυψη ενδεχόμενων αναγκών σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.

Πρότυπη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό για το νοσηλευτικό προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) κατασκεύασε, με τρισδιάστατη εκτύπωση, η ελληνική εταιρεία Stereolab 3d Printing. Στόχος της είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση στις ελλείψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα νοσοκομεία.

Όπως τονίζεται από την εταιρεία, η ημερήσια παραγωγή ενός εκτυπωτή θα μπορούσε να φτάσει τις 20 μάσκες. Ωστόσο, η κοινότητα όσων έχουν 3D printers στην Ελλάδα μετρά περί τα 100 μηχανήματα. Επομένως η δικτύωση αυτής της κοινότητας και η κατανεμημένη παραγωγή μπορεί να δημιουργήσει 2.000 μάσκες την ημέρα.

Στη μάχη κατά του κοροναϊού έχει ριχτεί και η Covid-19 Response Greece που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της κοινότητας Οk!Thess και αφορά εταιρείες και startups που έχουν σχέση με το οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη ομάδα αναπτύσσει ήδη τέσσερα projects, μέσω των οποίων αναζητούν λύσεις για την κάλυψη των ελλείψεων σε συσκευές μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού νοσηλευομένων, μάσκες και προστατευτικές ασπίδες προσώπου. Αντίστοιχα, το EIT Health (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας για την καινοτομία στον τομέα της υγείας) δικτυώνει αυτούς που χρειάζονται βοήθεια και εκείνους που μπορούν να προσφέρουν, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι συνεργασίες μεταξύ των μελών της κοινότητάς του EIT Health αλλά και πέραν αυτής.

*(Από την Ναυτεμπορική)