Grant Thornton: Μέτρα Στήριξης σε Εργαζομένους και Επιχειρήσεις που Έχουν Αναστείλει τη Λειτουργία τους ή Έχουν Πληγεί

Grant Thornton: Μέτρα Στήριξης σε Εργαζομένους και Επιχειρήσεις που  Έχουν Αναστείλει τη Λειτουργία τους ή  Έχουν Πληγεί
energia.gr
Τρι, 31 Μαρτίου 2020 - 13:29

Μετά και τη δημοσίευση του ΦΕΚ της Κ.Υ.Α. 12998/23.3.2020 του Υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζονται παρακάτω τα μέτρα για εργοδότες και εργαζομένους επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται βάσει τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Α. Επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους, βάσει ΚΑΔ, με Εντολή Δημόσιας Αρχής
Σύμφωνα με την ΥΑ 12998/232/23-3-2020, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, των οποίων απαγορεύτηκε η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, δεν οφείλουν να παρέχουν την εργασία τους και οι επιχειρήσεις – εργοδότες δεν οφείλουν αποδοχές, λόγω του ότι η απαγόρευση λειτουργίας της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με εντολή δημόσιας αρχής, συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας.
Οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€). Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Β. Επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, όπως ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις-εργοδότες της κατηγορίας αυτής και των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη, η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών.
Δικαίωμα στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ έχουν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας αναστέλλονται, ανεξάρτητα με το αν εργάζονται με σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας.
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις και απαντήσεις εδώ