Λανθασμένος ο Συναγερμός για Οβίδα στο Κέντρο της Αθήνας - Άνοιξαν οι Σταθμοί του Μετρό

Λανθασμένος ο Συναγερμός για Οβίδα στο Κέντρο της Αθήνας - Άνοιξαν οι Σταθμοί του Μετρό
energia.gr
Τρι, 31 Μαρτίου 2020 - 15:48

Λανθασμένος αποδείχθηκε τελικά ο συναγερμός για οβίδα στο κέντρο της Αθήνας

Η αναστάτωση ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί όταν συνεργείο της ΕΥΔΑΠ που εκτελούσε εργασίες κοντά στο υπουργείο Οικονομικών εντόπισε στη συμβολή των οδών Ερμού και Νίκης αντικείμενο το οποίο αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν οβίδα ή βόμβα η οποία είχε ριφθεί με αεροπλάνο. Αμέσως σήμανε συναγερμός και στο σημείο έσπευσε άμεσα κλιμάκιο του ΤΕΕΜ (Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών) της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και ομάδα του τμήματος Εξουδετέρωσης Βομβών του Στρατού, ενώ η περιοχή γύρω από το σημείο αποκλείστηκε από την πρώτη στιγμή, ενώ έκλεισαν και οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.

Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο για οβίδα αλλά για μεταλλικό αντικείμενο από παλιά εγκατάστασης της ΔΕΗ. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, η Αθήνα δεν είχε βομβαρδιστεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στα Δεκεμβριανά του 1944 είχαν πραγματοποιηθεί ρίψεις βομβών από βρετανικά αεροσκάφη, κυρίως όμως στην περιοχή του Φιλοπάππου και του Θησείου. Επίσης, κατά τα Νοεμβριανά του 1916 το γαλλικό ναυτικό, που ναυλοχούσε στο Φαληρικό όρμο και στο λιμάνι του Πειραιώς, είχε εκτοξεύσει οβίδες προς την περιοχή του Ζαππείου και του τότε Ανακτόρου Διαδόχου (νυν Προεδρικού Μεγάρου), όπου διέμενε ο τότε βασιλεύς Κωνσταντίνος Α'. Τον Απρίλιο του 2018 μία τέτοια οβίδα είχε βρεθεί στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου,. οπότε και εξουδετερώθηκε από το Τάγμα Εκκαθαρίσεων Ναρκοπεδίου Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Ελληνικού Στρατού.

Επίσης, άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό ΣΥΝΤΑΓΜΑ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ με εντολή της ΕΛΑΣ και, ως εκ τούτου, αποκαταστάθηκε πλήρως η κίνηση των συρμών.