Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αποφάσισε να αντιμετωπίσει την έλλειψη αντισηπτικών λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού με την αξιοποίηση της αιθυλικής αλκοόλης που περιέχεται στα κατασχεμένα λαθραία ποτά. Και ο αναγνώστης μου Ραφαήλ Κουρμουλάκης προσφέρει με εφεύρεσή του τη δυνατότητα άμεσης εντόπισης των λαθραίων ποτών αρκεί να ευρεθεί επιχειρηματίας ή ευεργέτης να χρηματοδοτήσει την τεχνολογική αξιοποίησή της. Οπως υποστηρίζει, πρόκειται για το μόνο τεστ παγκοσμίως που στιγμιαία εντοπίζει τα λαθραία και νοθευμένα ποτά (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας GR 1009603)

Οπως υποστηρίζει, 1 στα 3 ποτά δεν είναι νόμιμο με απώλεια 430 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ και σοβαρή βλάβη της υγείας μας, καθώς τα μη νόμιμα ποτά είναι πολύ επικίνδυνα λόγω υπερβολικής περιεκτικότητας μεθανόλης και χρωστικών ουσιών.

Ο εφευρέτης του τεστ μάταια μέχρι τώρα αναζητεί επενδυτή ο οποίος θα χρηματοδοτούσε την υλοποίηση της εφεύρεσης. Οπου και αν απευθύνθηκε (π.χ. σε φαρμακευτικές εταιρείες) συνάντησε δυσπιστία και αδιαφορία, μολονότι η απαιτούμενη επένδυση των 880.000 ευρώ θα μπορούσε να αποδώσει πολλαπλάσια καθώς θα προκαλούσε και παγκόσμια ζήτηση της εφεύρεσης.

Αν τα όσα προαναφέρονται είναι ακριβή, γίνεται προφανές ότι οι ευεργετικές συνέπειες που θα προέκυπταν από τη βιομηχανική εφαρμογή της εφεύρεσης θα ήταν ιδιαίτερης σημασίας. Πρώτα απ’ όλα για την προστασία της υγείας των καταναλωτών νοθευμένων ποτών, που είναι ολέθριες (έως και θανατηφόρες), αλλά επίσης και για τα δημόσια οικονομικά, τα οποία κατ’ έτος στερούνται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από διαφυγόντες δασμούς και φόρους. Φυσικά, η βιομηχανική παραγωγή του Cleardrink θα συντελούσε επίσης στην αύξηση της απασχόλησης και σε εισροές εκατομμυρίων ευρώ σε συνάλλαγμα από εξαγωγές, που προσδοκάται ότι θα προέκυπταν από το ευνόητο διεθνές ενδιαφέρον. Η κατανάλωση λαθραίων και νοθευμένων ποτών ευθύνεται ως γνωστόν και για τα αθρόα τροχαία ατυχήματα, τα οποία προφανώς πολλαπλασιάζει η νόθευση των ποτών. Ο επιστολογράφος υπενθυμίζει επίσης τον διασυρμό της χώρας μας από το BBC, το οποίο απέδωσε σε νοθευμένα ποτά την τύφλωση άγγλου καταναλωτή στον Λαγανά της Ζακύνθου.

Τα όσα προανέφερα, εφόσον αποδίδουν την πραγματικότητα και δεν πρόκειται για προϊόν επιστημονικής φαντασίας, ελπίζω να προκαλέσουν το ενδιαφέρον κάποιου ή κάποιων επενδυτών, που αναζητούν νέες προς αξιοποίηση ιδέες χαμηλού σχετικά κόστους και με πολλά υποσχόμενη επιχειρηματική προοπτική ή κάποιου εθνικού ευεργέτη. Αν υπήρξα θύμα πλάνης ανταποκρινόμενος στα επιχειρηματικά όνειρα ενός νέου κατά τεκμήριο εφευρέτη ας μου συγχωρηθεί το ακάματο ενδιαφέρον μου για αξιοποιήσιμες ιδέες σε μια χώρα που αρκείται κυρίως να καταναλώνει και ελάχιστα να παράγει. Πάντως η συμφορά του κορωνοϊού που έχει επιπέσει στα κεφάλια μας νομίζω ότι επιβάλλει κάθε προσοχή σε οποιαδήποτε ιδέα και πρόταση μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση των συνεπειών του.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ")