Αυξομειώσεις στην Tιμή του Πετρελαίου

Μεγάλες διακυμάνσεις σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου επηρεαζόμενες άλλοτε από τα τεκταινόμενα στη συνάντηση του ΟΠΕΚ και άλλοτε από τις εκτιμήσεις περί των επιπτώσεων που θα έχει στη ζήτηση η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τρι, 20 Νοεμβρίου 2007 - 00:49


Μεγάλες διακυμάνσεις σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου επηρεαζόμενες άλλοτε από τα τεκταινόμενα στη συνάντηση του ΟΠΕΚ και άλλοτε από τις εκτιμήσεις περί των επιπτώσεων που θα έχει στη ζήτηση η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Αρχικά στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού αυξήθηκε κατά 69 σεντς φθάνοντας νωρίς το απόγευμα στα 94,53 δολάρια όταν έγινε γνωστή η απόφαση του διεθνούς καρτέλ να μην αυξήσει την παραγωγή και διέρρευσαν οι δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων του που μίλησαν για ενδεχόμενη μετατροπή των αποθεμάτων τους σε ευρώ και εγκατάλειψη του δολαρίου. Εν μέσω, όμως, εντεινόμενης φημολογίας περί ενδεχόμενης μείωσης της ζήτησης εξαιτίας της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, η τιμή του αργού υποχώρησε αργότερα στα 93,62 δολάρια το βαρέλι ενώ στην αγορά του Λονδίνου το Brent κυμαινόταν στα 91,67 δολάρια το βαρέλι από τα 92,42 δολάρια το βαρέλι στα οποία είχε φθάσει νωρίτερα. Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ χαρακτήρισαν περιττή μια αύξηση της παραγωγής καθώς εμμένουν στη θέση τους πως την ευθύνη για την εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού φέρει η συνεχιζόμενη διολίσθηση του δολαρίου. Την αποδυνάμωση του δολαρίου σχολίασε στο πλαίσιο της συνάντησης του ΟΠΕΚ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, που μίλησε για «κατάρρευση της αμερικανικής κυριαρχίας», ενώ αναφερόμενος στην τιμή του πετρελαίου προέβλεψε ότι θα εκτιναχθεί στα 200 δολάρια το βαρέλι αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι «αρκετά τρελή» ώστε να επιτεθεί στο Ιράν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, χαρακτήρισε το δολάριο «άχρηστο κομμάτι χαρτί» και εξέφρασε το ενδιαφέρον ορισμένων μελών του καρτέλ να στραφούν στο ευρώ.


Σύμφωνα, πάντως, με μερίδα αναλυτών του κλάδου, ακόμη κι αν ο ΟΠΕΚ αποφασίσει να αυξήσει την παραγωγή στη συνάντηση τον επόμενο μήνα, κάτι που προς το παρόν θεωρείται αμφίβολο, δεν θα επηρεάσει άμεσα τις τιμές του μαύρου χρυσού καθώς ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός μόλις τον Ιανουάριο. Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η τιμή της βενζίνης που κυμαίνεται κατά μέσον όρο στα 3,09 δολάρια το βαρέλι.