Αποποιείται ο ΟΠΕΚ των Ευθυνών για την Τιμή του Πετρελαίου

O OΠΕΚ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την επαρκή και έγκαιρη τροφοδοσία των αγορών, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του οργανισμού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς ωστόσο να κάνει οιαδήποτε αναφορά στην εξασθένηση του δολαρίου παρά την έκκληση ορισμένων μελών.
Τρι, 20 Νοεμβρίου 2007 - 01:05

O OΠΕΚ δεσμεύθηκε να συνεχίσει την επαρκή και έγκαιρη τροφοδοσία των αγορών, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του οργανισμού στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς ωστόσο να κάνει οιαδήποτε αναφορά στην εξασθένηση του δολαρίου παρά την έκκληση ορισμένων μελών.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ-Ναίμι είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι διακυμάνσεις στις αγορές δεν έχουν να κάνουν με τον ΟΠΕΚ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές.

Το καρτέλ κάλεσε επίσης να ληφθεί μεγαλύτερη δράση για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης τεχνολογιών «καθαρού πετρελαίου» και ειδικά για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ δεσμεύθηκαν το καθένα να προσφέρουν 150 εκατ. δολάρια για έρευνα σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον, ενώ η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαθέσει περί τα 300 εκατ. δολάρια.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ που επέστρεψε στους κόλπους του ΟΠΕΚ μετά από απουσία 15 ετών, πρότεινε να αναλάβουν οι πλουσιότερες χώρες την προστασία του περιβάλλοντος στις φτωχότερες και στο πλαίσιο αυτό να επιβληθεί ειδικός φόρος στις καταναλώτριες χώρες με τον ΟΠΕΚ να εποπτεύει τις δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό ωστόσο που προκάλεσε αίσθηση στη σύνοδο του ΟΠΕΚ ήταν η προειδοποίηση του Χιούγκο Τσάβες, του προέδρου της Βενεζουέλας, ότι οι τιμές πετρελαίου μπορεί να φθάσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράν. «Το πετρέλαιο είναι η πηγή όλων των επιθέσεων στον κόσμο», δήλωσε ο Τσάβες, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να καταστεί ισχυρός γεωπολιτικός παράγοντας και να ζητήσει από τις ισχυρές χώρες του πλανήτη να σταματήσουν να τον απειλούν.

Ωστόσο, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας προσπάθησε να κατευνάσει τους τόνους λέγοντας ότι το πετρέλαιο δεν θα πρέπει να μεταβληθεί σε εργαλείο σύγκρουσης, αφού ο ΟΠΕΚ έχει δύο βασικούς στόχους όπως είπε χαρακτηριστικά: την προστασία των χωρών-μελών και της παγκόσμιας οικονομίας και είναι αντίθετος στις απότομες διαταράξεις των τιμών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ αναφέρθηκαν και στην πτώση του δολαρίου και δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή. Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ τάχθηκε μάλιστα υπέρ της τιμολόγησης του πετρελαίου σε ένα νόμισμα ισχυρότερο του δολαρίου.

Τέλος, όσον αφορά στην πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ, δεν έγινε καμία αναφορά, με Ιρανό αξιωματούχο από το χώρο του πετρελαίου να αναφέρει ότι το καρτέλ είναι πολύ πιθανόν να συζητήσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής του στη συνάντηση του Αμπου Ντάμπι στις 5 Δεκεμβρίου.

(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 19/11/2007)