Τσάβες: Επίθεση στο Ιράν Σημαίνει Πετρέλαιο στα 200 Δολάρια

Στα 200 δολάρια το βαρέλι μπορεί να φθάσει η τιμή του πετρελαίου σε περίπτωση αμερικανικής εισβολής στο Ιράν, προειδοποίησε με χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.
Του Μωυσή Λίτση - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τρι, 20 Νοεμβρίου 2007 - 04:54
Στα 200 δολάρια το βαρέλι μπορεί να φθάσει η τιμή του πετρελαίου σε περίπτωση αμερικανικής εισβολής στο Ιράν, προειδοποίησε με χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Μιλώντας χθες στη σύνοδο του ΟΠΕΚ που έγινε στο Ριάντ -η τρίτη μόλις σύνοδος στην 47χρονη ιστορία του οργανισμού που γίνεται στη σαουδαραβική πρωτεύουσα- ο Τσάβες προειδοποίησε ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει στα 150 ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι, αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στο Ιράν.

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας αναφέρθηκε και στην πτώση του δολαρίου, χαρακτηρίζοντάς την «πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας». «Το δολάριο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όλοι θα έπρεπε να ανησυχούν για αυτό. Η πτώση του δολαρίου δεν είναι πτώση του δολαρίου, αλλά πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας», δήλωσε.

Η πτώση του αμερικανικού νομίσματος, η οποία ροκανίζει τα έσοδα του ΟΠΕΚ, επισκίασε την επίσημη ατζέντα της συνόδου, που είχε θέμα την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Σ. Αραβία σώζει το δολάριο

Το Ιράν και η Βενεζουέλα, που βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανικής πολιτικής, επιδιώκουν την τιμολόγηση του πετρελαίου σε διαφορετικά από το δολάριο νομίσματα, κάτι στο οποίο αντιδρά η Σαουδική Αραβία, πιστός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στα παιχνίδια του πετρελαίου στην περιοχή.

Στο τελικό τους ανακοινωθέν, πάντως, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ απέφυγαν να κάνουν λόγο για την πτώση του δολαρίου, ούτε αναφέρθηκαν στις εκκλήσεις των καταναλωτριών χωρών, κυρίως των ΗΠΑ, να αυξήσουν την παραγωγή προκειμένου να πέσουν οι υψηλές τιμές.

Αρκέστηκαν απλά σε μία γενικόλογη αναφορά για τη σημασία της τεχνολογίας που επιτρέπει τη χρήση καθαρότερου πετρελαίου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην καταπολέμηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.