Χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως συζήτησε πρόσφατα με τους ηγέτες τόσο της Σαουδικής Αραβίας όσο και της Ρωσίας και πως θεωρεί ότι οι δυο χώρες θα καταλήξουν σε συμφωνία για να μπει τέλος στον πόλεμο τιμών μέσα σε λίγες ημέρες, περιορίζοντας την παραγωγή και επαναφέροντας σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές.
«Η Σαουδική Αραβία πάντα χαιρέτιζε και στήριζε τη συνεργασία μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου στις προσπάθειές τους να σταθεροποιήσουν την πετρελαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης με βάση την αρχή της δικαιοσύνης και της ισότητας», είπε η πηγή στο Reuters.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως Ρωσία και Σαουδική Αραβία γεφυρώνουν τις διαφορές τους, μετά την κατάρρευση τον περασμένο μήνα τις τριετούς συμφωνίας για τον περιορισμό της προμήθειας πετρελαίου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες από τους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως και από τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις «δύσκολες» αγορές πετρελαίου. Ωστόσο, η αντίθεση της Ρωσίας στην πρόταση του OPEC+ τον Μάρτιο για μεγαλύτερη περικοπή στην προμήθεια, ήταν αυτή που προκάλεσε τις αναταράξεις, σχολίασε η πηγή.
Χθες Τετάρτη, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να ηρεμήσουν τις αγορές πετρελαίου, μετά την αύξηση της προμήθειας αργού από το βασίλειο σε πάνω από 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παρά την πτώση στη ζήτηση λόγω της πανδημίας.
Ήδη δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου «αναζητούν» χώρο αποθήκευσης καθώς τα διυλιστήρια δεν τα χρειάζονται.
Ο κ. Πούτιν μίλησε τη Δευτέρα με τον κ. Τραμπ, ενώ την ίδια ημέρα ο αμερικανός πρόεδρος είπε πως και η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία «τρελάθηκαν» με την παραγωγή τους. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα το έλεγα ότι ίσως πρέπει να αυξήσουμε την τιμή», είπε ο κ. Τραμπ.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου απειλούν να οδηγήσουν σε κλείσιμο τις αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς δεν μπορούν να ανταγωνιστούν το φθηνότερο σαουδαραβικό και ρωσικό πετρέλαιο.