Κορονοϊός: Η Μεγαλύτερη Μείωση των Εκπομπών Αερίου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Κορονοϊός: Η Μεγαλύτερη Μείωση των Εκπομπών Αερίου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
energia.gr
Δευ, 6 Απριλίου 2020 - 09:37

Τη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναμένουν οι ειδικοί, λόγω του κορονοϊού, το 2020, καθώς έχουν παγώσει οι περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, η μείωση αναμένεται να φτάσει το 5% και θα είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται οποιαδήποτε πτώση μετά την οικονομική κρίση του 2008, όταν έφτασε το 1,4%.

«Δεν θα εκπλαγώ να δω ένα 5% κάτω για όλο τον χρόνο, κάτι που έχουμε να δούμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε στο Reuters ο Ρομπ Τζάκσον, επικεφαλής του Προγράμματος Παγκόσμιου Άνθρακα, οργανισμός που καταγράφει τις εκπομπές αερίων, και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.

«Ούτε η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης ούτε οι κρίσεις πετρελαίου ή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών κατάφεραν να έχουν αυτό το αποτέλεσμα στις θερμοκηπικές εκπομπές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει τις κυβερνήσεις ότι οι εκπομπές πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται από το 2020 για να αποφύγουμε τα χειρότερα της κλιματικής αλλαγής. Δεν μπορούσαν βέβαια να υπολογίσουν ότι αυτό θα συνέβαινε χάρη σε μία καταστροφική πανδημία…

Όμως, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε, γιατί όταν περάσει η πανδημία, οι εκπομπές θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα, αν δεν υπάρξουν δομικές αλλαγές στον κόσμο. Και φέρνουν ως παράδειγμα τα χρόνια μετά την κρίση του 2007-2008, όταν οι εκπομπές ανέβηκαν κατά 5,1%, μετά την πτώση του 1,4%.

Και βέβαια, υπάρχει το πολύ πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κίνας, όπου τους μήνες των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, οι εκπομπές θερμοκηπικών αερίων έπεσαν κατά 25%, αλλά μετά την σταδιακή άρση των μέτρων, επέστρεψαν κοντά στο κανονικό

Η πανδημία μάς έμαθε και κάτι ακόμα: Τι εύρος μέτρων θα χρειαστεί για να μειωθούν οι εκπομπές σε επίπεδο που θα επιτρέψει στον πλανήτη να «αναπνεύσει». Φανταστείτε ότι η σχετική έκθεση του ΟΗΕ, τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, δηλαδή να κρατηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, πρέπει να μειώνονται οι εκπομπές αερίων κατά 7,6% τον χρόνο!

(Από το protagon.gr)